Polskie-Forum.pl


Wolne i niezależne forum dyskusyjne / opinie polityczne / aktywność obywatelska / patriotyzm / Polska / wolna dyskusja


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 14 mar 2018, 19:24 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Czarne jagody wymiatają wolne rodniki i… tłuszcz

Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, a w dodatku zawierają najwyższą ilość antyoksydantów spośród najczęściej jedzonych warzyw i owoców na świecie!

Czarne jagody czy borówka amerykańska? A może jagoda kamczacka? Czy któraś jest lepsza?

Różnią się smakiem, wyglądem, kształtem oraz stężeniem niektórych składników odżywczych.

Zarówno czarne jagody (inne nazwy to borówka czarna, czernica) jak też borówka amerykańska czy jagoda kamczacka należą do rodziny owoców jagodowych.

Istnieje całe mnóstwo gatunków jagód, które różni niewiele, ale bardzo dużo łączy…

Owoce jagodowe to jedne z najzdrowszych produktów jakie możesz zjeść. Właściwości zdrowotne jagód zostały potwierdzone i udokumentowane wieloma badaniami (tylko niektóre znajdziesz poniżej). Jagody zawierają ekstremalnie wysoką ilość antyoksydantów oraz związków chemicznych, które działając razem mają właściwości lecznicze.

Czarne jagody, najlepsze z lasu – spośród 20 badanych owoców i jagód z grupy o najwyższej zawartości antyoksydantów, czarne jagody mają ich najwięcej. Czarne jagody posiadają największą zdolność neutralizowania wolnych rodników ze wszystkich badanych warzyw i owoców. Borówki czarne posiadają znacznie wyższe zdolności antyoksydacyjne niż malina, truskawka czy borówka amerykańska. Co czyni czarne jagody tak wyjątkowym pokarmem? Są jednym z najbogatszych, naturalnych źródeł antocyjanin. Antocyjaniny to bardzo silny roślinny barwnik, który nadaje jagodom ciemnoniebieski kolor. To właśnie czyni czarne jagody bardzo wartościowym remedium o szerokim zastosowaniu. Zawarte w jagodach związki chemiczne zwane antocyjanozydami z niewiarygodną precyzją znajdują wolne rodniki i neutralizują ich negatywny wpływ na Twoje zdrowie.

Borówka amerykańska – podobna do czarnej jagody jednak trochę większa. Czasami 2-3 krotnie większa od leśnej jagody. Ma też mniej intensywny kolor i jest słodsza od dzikiej jagody. Powszechnie hodowana w wielu krajach, m.in. w Polsce. Borówka amerykańska to chyba najbardziej popularna jagoda na świecie. Zawiera mniej barwnika od dzikich jagód, ale nadal naszpikowana jest cennymi antyoksydantami i dużo łatwiej ją zdobyć.

Jagoda kamczacka – to mniej znana i dostępna u nas odmiana jagody. W odróżnieniu do czarnej jagody i borówki amerykańskiej posiada podłużny kształt. W smaku podobna to innych jagód, chociaż wydaje mi się bardziej kwaskowa w stosunku do borówki amerykańskiej, a nawet borówki czarnej. Jagoda kamczacka zawiera bardzo dużą ilość antocyjanin. W 2009 roku grupa słowackich naukowców przebadała stężenie antocyjanin w 6 mniej znanych owocach jagodowych. Zbadano czarną morwę, dereń, jeżyny, śliwę tarninę, jarzębinę i jagodę kamczacką. Okazało się, że jagoda kamczacka zawiera najwyższą ilość antocyjanin spośród wszystkich badanych owoców.

Zarówno borówka amerykańska (bardzo popularna w USA), czarna jagoda (popularna w Polsce) czy jagoda kamczacka (bardziej znana w Japonii i Rosji) zawiera bardzo dużo antyoksydantów oraz innych składników mających wpływ na Twoje zdrowie. Różnią się smakiem, kolorem, kształtem, stężeniem niektórych związków chemicznych, ale nadal pochodzą z tej samej rodziny.

czarne jagody, borówki amerykańskie i jagoda kamczacka posiadają potężne działanie przeciwutleniające i skutecznie neutralizują wolne rodniki

7 powodów, by jeść więcej jagód (i owoców jagodowych)

Lepszy wzrok. Jagody mają bardzo korzystny wpływ na wzrok. Dzięki dużej zawartości antocyjanozydów poprawia się widzenie w nocy (szczególnie ważne dla kierowców) i wyostrza widoczność w słabym oświetleniu. Podczas II Wojny Światowej brytyjscy piloci jedli dżem z czarnych jagód, aby poprawić zdolności widzenia podczas lotów.

Ochrona przed uszkodzeniami DNA chroni przed nowotworami. Czy wiesz, że komórki w Twoim organizmie ulegają uszkodzeniom DNA setki tysięcy razy dziennie? To negatywny wpływ wolnych rodników. Uszkodzenia oksydacyjne DNA prowadzą do różnych chorób, w tym chorób nowotworowych. Dlatego tak ważna jest cykliczna naprawa DNA i dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości antyutleniaczy. Jagody zawierają silne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki powodujące uszkodzenia DNA.

4 tygodniowe badanie przeprowadzone na grupie 168 zdrowych osób pijących codziennie sok z jabłek i jagód wykazało, że uszkodzenia oksydacyjne DNA obniżyły się aż o 20%! Inne badanie z 2013 roku również potwierdziło, że czarne jagody skutecznie obniżają poziom oksydacyjny DNA. Silne działanie antyoksydacyjne spowalnia też starzenie się organizmu.

Liczne badania sugerują, że jagody i ich aktywne składniki mogą być skutecznym środkiem przeciwnowotworowym.

Jagody chronią przed zabójcą #1 – chorobami układu krążenia. Jedzenie jagód pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. W bardzo dużym badaniu z 2013 roku przeprowadzonym na ponad 93000 zdrowych pielęgniarek odkryto, że osoby spożywające duże ilości antocyjanozydów (główny antyoksydant w jagodach) może zapobiec atakom serca aż o 32%. Badane osoby co kilka lat wypełniały kwestionariusz mający na celu wykazanie swoich nawyków żywieniowych. Odkrycie to prowadzi do wniosku, że długotrwałe spożywanie (kwestionariusze były wypełniane przez 18 lat) produktów bogatych w antocyjanozydy takich jak jagody może obniżyć ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia, które nadal pozostają najczęstszą przyczyną śmierci.

Jagody poprawiają pamięć oraz funkcjonowanie mózgu. Komórki mózgowe są bardzo podatne na zbyt dużą ilość wolnych rodników. Powstały w skutek działania wolnych rodników stres oksydacyjny wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jedno z przeprowadzonych badań sugeruje, że jedzenie owoców jagodowych ma pozytywny wpływ na zdolność uczenia się i zapamiętywania.

Inne badanie przeprowadzone na starszych osobach ze wczesnymi zanikami pamięci wykazało znaczą poprawę już po 12 tygodniach spożywania czarnych jagód.

Dodatkowo jedzenie jagód może zapobiec związanych z wiekiem chorobom neurodegeneracyjnym takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona oraz poprawić funkcje ruchowe organizmu.

Jagody chronią przed miażdżycą. Zły cholesterol jest łatwo podatny na działanie wolnych rodników. Szybko ulega utlenieniu. A to prowadzi do osadzania się złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Efekt? Miażdżyca. Jedząc czarne jagody czy borówkę amerykańską oraz inne owoce jagodowe redukujesz poziom utleniania się złego cholesterolu. Już 2 kubki świeżych jagód dziennie (lub 50 gram suszonych jagód) mogą obniżyć utlenianie cholesterolu LDL aż o 27%, jak donosi The Journal of Nutrition.

Antocyjaniny zawarte w jagodach mogą mieć działanie przeciwcukrzycowe. Jagody zawierają niewielką ilość cukru w porównaniu z innymi owocami (około 15 gram w 1 kubku, czyli tyle co małe jabłko). Jednak zawarte w jagodach bioaktywne składniki sprawiają, że organizm ma lepszą wrażliwość na insulinę oraz lepiej metabolizuje glukozę.

W badaniu przeprowadzonym z udziałem 32 osób z obniżoną wrażliwością na działanie insuliny, koktajl z jagód znacznie poprawił tolerancję organizmu na insulinę.

Jagody pomagają w zrzuceniu kilogramów. Jagody są bardzo dobrym źródłem błonnika, który działa jak środek zwiększający objętość w żołądku. Po zjedzeniu garści jagód będziesz bardziej syty i w efekcie zjesz mniej. Zawarte w jagodach katechiny aktywują geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczu w komórkach brzucha. Substancje czynne zawarte w jagodach chronią przed powstaniem syndromu metabolicznego oraz powstawania oponki na brzuchu. W dodatku 1 kubek jagód to tylko 85 kalorie, ale pełno w nim witaminy C, E, witaminy B2, potasu, niacyny, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, manganu i dużej ilości przeciwutleniaczy.

Jakie jagody wybierać? Najlepiej organiczne. Jedno z badań dowiodło, że organiczne jagody mają znacznie wyższe stężenie fenoli jak też wyższe zdolności antyoksydacyjne.Jagody najlepiej jeść, kiedy są świeże. Jest jednak dobra wiadomość, gdy sezon nie w pełni. Jak donosi jedno z najnowszych badań, mrożenie jagód przez 3 do 6 miesięcy nie powodowało znacznego ubytku antyoksydantów. Warto więc zrobić trochę zapasów

http://surojadek.com/czarne-jagody-borowka-amerykanska/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 15 mar 2018, 22:27 
Offline
Czołowy Publicysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 wrz 2010, 16:02
Posty: 3195
Jagody tak czarne jak i czerwone są rewelacyjne w smakowaniu jak i w działaniu.
Najlepsze te zbierane samemu w cichym lesie.
Ale trzeba dodać, że wiele właściwości leczniczych i wspomagających organizm
mają też liście borówek.
Zwłaszcza na układ moczowy :D .
A jagódki do lodów i ciasta The Best.
Mam jeszcze trochę w zamrażarce. Będą na święta.
I tylko patrzeć, jak będą nowe ;) .

_________________

Jaka nauka historii, taka lekcja przyszłości.

Jestem z tymi, którzy żeby lśnić, nie ubierają się w błyskotki kłamstwa. ;)




Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 17 mar 2018, 19:31 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Obrazek
Superfoods: spirulina. Zdjęcie: shutterstock


Wyobraźcie sobie, że na waszym talerzu spotkały się żywnościowe odpowiedniki Supermana, Batmana i Spidermana. Rozumiecie?! Superfoods to prawdziwi herosi wśród pokarmów – produkty obdarzone niezwykłą mocą uzdrawiającą i odmładzającą. W stu procentach naturalne, nieprzetworzone i niskokaloryczne.

Dietetyczni superbohaterowie XXI wieku? Na to wygląda. Superfoods to pokarmy tak napakowane składnikami odżywczymi, antyoksydantami, chlorofi lem, witaminami, minerałami, proteinami, enzymami, że potrafią poprawić kondycję i wydolność organizmu niemalże z dnia na dzień. Znacie na pewno powiedzenie: „Nie wystarczy jeść, trzeba się odżywiać”. Superpokarmy są odpowiedzią na postulat w nim zawarty. Nie sztuką jest zjeść górę bezwartościowego jedzenia, sztuką jest dostarczyć organizmowi posiłku, który go odżywi, zregeneruje, poprawi odporność, dostarczy energii oraz zostanie szybko i łatwo strawiony. Oczywiście nie chodzi o to, aby zrezygnować z naszych dietetycznych przyzwyczajeń i zacząć odżywiać się radykalnie, stosując wyłącznie superfoods. Superdieta to dieta dobrze zbilansowana, w której superżywność zajmuje ważne, ale nie wyłączne miejsce.

Pełna lista superfoods obejmuje kilkadziesiąt pozycji, my prezentujemy naszą subiektywną listę TOP 5. Wszystkie produkty są dostępne w Polsce w sklepach z organiczną żywnością lub można je kupić przez internet. Niektóre znajdziecie w popularnych sieciach handlowych. Pamiętajcie, że pytając o te produkty, wytwarzacie na nie popyt i sprawiacie, że stają się łatwo dostępne!

Spirulina

To jeden z wielu gatunków alg produkowany w morskich hodowlach głównie w Ameryce i Azji. Można by powiedzieć, że ma supermoc! Zawiera bowiem 3900 proc. więcej beta-karotenu niż marchew, 2300 proc. więcej żelaza niż szpinak, 375 proc. więcej białka niż tofu, 300 proc. więcej wapnia niż mleko. Nie dość tego – 3 g spiruliny mają tę samą wartość odżywczą co pięć porcji owoców i warzyw. Bardzo wysoka zawartość chlorofilu w spirulinie poprawia skład naszej krwi. Znakomicie alkalizuje i oczyszcza organizm. Wegetarianom polecana jest ze względu na wysoką zawartość doskonale przyswajalnego białka i witaminy B12.

Jak jeść: Spirulina nie powinna być traktowana jako samodzielny posiłek. Odgrywa rolę suplementu. Dostępna jest w formie tabletek lub w wersji sproszkowanej. Tabletki przyjmuje się trzy razy dziennie, popijając je szklanką wody, proszek rozpuszcza się w wodzie lub dodaje do soków. Wmieszana do soku lub smoothie może spełnić funkcję wzmacniającej przekąski, ale morski smak jest dość intensywny i nie każdemu przypadnie do gustu. Można spirulinowym proszkiem posypywać kanapki lub sałatki. Dobrym pomysłem jest wówczas zmieszanie spiruliny z sezamem i odrobiną soli.

Inne superalgi: chlorella oraz wodorosty takie jak: wakame, kombu, arame, dulse, nori, kelp.

Quinoa, czyli komosa ryżowa

Obrazek
Superfoods: quinoa. Zdjęcie: shutterstock


Pochodzi z Boliwii i nie bez powodu nazywana jest złotem lub skarbem Inków. Coraz częściej określa się ją też mianem „superziarna przyszłości”. Dlaczego? Komosa ryżowa jest najbogatszym źródłem białka wśród popularnych roślin zbożowych. Jego jakość jest porównywalna do kazeiny – białka mleka krowiego. Ma w sobie bogactwo aminokwasów i charakteryzuje się wysoką zawartością pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, cynk i wapń, co powoduje, że może być z powodzeniem stosowana jako podstawa diet oczyszczających i regenerujących organizm. Dodatkowo nie zawiera glutenu.

Jak jeść: komosę ryżową gotuje się tak jak ryż w proporcji 1:11/2 z dodatkiem oliwy i soli, na małym ogniu, aż woda wsiąknie w ziarno. Po ugotowaniu można ją łączyć z ulubionymi warzywami lub podawać na słodko, na przykład z prażonym jabłkiem, cynamonem i rodzynkami. Jest wyjątkowo lekkostrawna i bardzo smaczna, ma lekko orzechowy posmak.

Inne bezglutenowe: superzboża: amarantus oraz kasza jaglana.

Jagody goji

Obrazek
Superfoods: goji. Zdjęcie: shutterstock


Jaskrawoczerwone, słodko-kwaśne jagody goji rosną w Mongolii i Tybecie. Małe, ale wszechpotężne z nich jagódki. Jeśli chodzi o zawartość potężnej dawki przeciwstarzeniowych antyoksydantów, nie mają sobie równych. Samej witaminy C zawierają 500 razy więcej niż pomarańcze. Są więc również znakomite w profilaktyce przeziębień oraz wzmacnianiu ogólnej odporności organizmu Zawierają pełen zestaw białek, także witaminy z grupy A i E, 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych. To najzdrowsze owoce świata!

Jak jeść: dodawać do owsianek, jaglanek, domowych granoli, do ciast i ciasteczek jak rodzynki, posypywać nimi sałatki, jeść samodzielnie. Niewielka garść jagód goji to świetna, wzmacniająca przekąska.

Inne superowoce: awokado (tak, to owoc!), jagody, ciemne winogrona, papaja, czereśnie, jabłka, żurawina.

Trawa jęczmienna

Obrazek
Superfoods: trawa jęczmienna. Zdjęcie: shutterstock


Zapaleńcy hodują trawę jęczmienną w domu i wyciskają z niej codziennie kieliszeczek zjadliwie superzdrowego zielonego płynu, ale młody jęczmień można też kupić w formie sproszkowanej, specjalnie preparowany, tak że nie traci swoich cennych właściwości. Warto! Zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, siedem razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, ale też bogactwo witamin E, B1, B2, B6 oraz B12, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, a także spore ilości witaminy B12 oraz błonnika. Ma w sobie podobny składem do krwi chlorofil, co oznacza, że picie napoju z trawy jęczmiennej poprawia skład chemiczny krwi. Dodatkowo oczyszcza i odtruwa organizm, poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność

Jak jeść: pić rano i wieczorem 1 łyżeczkę proszku zmieszaną z wodą jako suplement lub jako samodzielny posiłek – wmieszaną do soku lub zielonego koktajlu. Ma delikatniejszy smak niż spirulina i nie dominuje w takim stopniu smaku wyciśniętych lub zmiksowanych owoców lub warzyw.

Inne superliście: jarmuż, szpinak, kiełki, natka pietruszki, rukola, szpinak, rzeżucha, sałata.

Surowe kakao

Obrazek
Superfoods: surowe kakao. Zdjęcie: shutterstock


Dobra wiadomość dla wielbicieli czekolady, ale UWAGA! nie mówimy o kakao czy czekoladzie dostępnej masowo w sklepach. Mamy na myśli surowe ziarna kakaowca, surowe kakao albo surową czekoladę. Surowe, czyli niepoddane procesom termicznym, w których temperatura przekroczyłaby 40 st. C. Wyższe temperatury pozbawiają enzymów, przeciwutleniaczy, witamin i składników odżywczych. Surowe kakao zawiera megadawkę magnezu, którego zwykle mamy za mało lub się go pozbawiamy niewłaściwą dietą, a 28 g surowych ziaren kakaowca to dawka 314 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza. Surowe kakao to też przebogate źródło antyoksydantów, aż 21 razy przebija słynącą z bogactwa przeciwutleniaczy zieloną herbatę. To także swoisty rodzaj naturalnego dopingu, surowe kakao jest silnie pobudzające, dlatego nie należy przesadzać z ilością.

Jak jeść: surowe ziarna można chrupać jako zdrową energetyzującą przekąskę, surowe kakao znakomicie smakuje zmieszane z koktajlami mlecznymi – zwłaszcza z mlekiem migdałowym czy orkiszowym.

Inne superziarna: siemię lniane, pestki dyni, sezam.



Kasia Bem - nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki "Happy Detoks". Więcej: www.kasiabem.com, www.namastejoga.pl

https://www.hellozdrowie.pl/artykul-sup ... dzwyczajna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 18 mar 2018, 09:40 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Czarnuszka i olej z czarnuszki. Czy naprawdę leczy wszystko?

Autor Magdalena

Czarnuszka siewna to z pewnością jedno z najzdrowszych roślin rosnących na naszej planecie. Posiada potężne właściwości lecznicze. Jest skuteczniejsza niż antybiotyk, potrafi zabić nawet bardzo opornego na metycylinę gronkowca złocistego, czy uzdrowić ciało zatrute bronią chemiczną. Ale to tylko namiastka właściwości tych małych, czarnych ziarenek. Jaką moc kryje w sobie czarnuszka? Czy jest to cudowne zioło na wszystkie dolegliwości?

Znawcy mówią, że czarnuszka jest jedną roślin o najsilniejszych właściwościach leczniczych. Zdaniem wielu ekspertów czarnuszka to panaceum na wiele chorób, nawet tak paskudnych jak rak, alergia, nadciśnienie czy trudno wyleczalne zmiany skórne. Czarnuszka posiada właściwości lecznicze, które można byłoby porównać do super-leku, gdyby taki istniał…

Dzisiejszy post jest o potędze natury zamkniętej w maleńkich czarnych ziarenkach. O super-przyprawie jaką jest czarnuszka siewna, zwana także czarnym kminem (z łac. Nigella Sativa). Ziarenkach tak niezwykłych, że wykonano i opublikowano setki badań na całym świecie na temat jej zdrowotnych właściwości.

Obrazek
czarnuszka siewna, Nigella Sativa, czarny kmin to nazwy czarnych ziarenek o niezwykłej mocy leczniczej


Czarnuszka znana już od około 3300 lat. Potwierdza ten fakt znaleziona w grobowcu faraona Tutanchamona buteleczka z olejem z czarnuszki. Kleopatra używała czarnuszki w celach kosmetycznych. Hipokrates korzystał z czarnuszki w celu pozbycia się dolegliwości trawiennych. Od stuleci stosowana w celu wzmocnienia układu odpornościowego, oczyszczenia organizmu, ochronie przed chorobami i wspieraniu długiego życia w zdrowiu.

Co sprawia, że małe czarne ziarenka są przedmiotem tak licznych dyskusji i badań? Czarnuszka zawiera ponad 100 czynnych składników chemicznych takich jak tymochinon (30-48%), p-cymen (7–15%), karwakrol (6–12%) oraz inne takie jak limonen, karwon. Jest bogatym źródłem kwasów omega 6, 9 i 3, niezbędnych dla silnego układu immunologicznego. W skład czarnuszki wchodzą też alkaloidy i antyoksydanty. Czarnuszka zawiera też wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, selen, witaminy A, B, B2, C, niacynę oraz sterole. To prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych.

Według recenzji wydanej przez magazyn Medycyny Tropikalnej Azji i Pacyfiku na temat Nigella Sativa i jej leczniczych właściwości, nasiona czarnuszki siewnej były szeroko stosowane w leczeniu bardzo wielu schorzeń, a co najważniejsze z bardzo dobrym skutkiem. Wyniki badań są na tyle obiecujące, że czarnuszkę okrzyknięto cudownym ziołem.

Nasiona czarnuszki i olej z jej nasion używane są do obniżenia ciśnienia krwi, oczyszczenia i ochrony wątroby, poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, leczenia zmian grzybiczych, jako środek przeciwbakteryjny, przeciwrobaczy, przeciwbólowy i przeciwzapalny. Stosowany od stuleci do odmłodzenia ciała, pięknej skóry i szczupłej sylwetki. Lista jest długa.

Czarnuszka i olej z czarnuszki – wielkie właściwości niewielkich ziarenek

Odporność – czarnuszka to jeden z najlepszych wspomagaczy odporności. Stymuluje komórki odpornościowe i wpływa na wzrost interferonu. Chroni komórki przed wpływem niszczących wirusów, zabija komórki rakowe i zwiększa poziom przeciwciał. Czarnuszka posiada silne właściwości antyoksydacyjne i antyhistaminowe. Ma działanie antybiotyczne. Reguluje zbyt silną lub zbyt słabą reakcję układu odpornościowego na zagrożenia z zewnątrz, dlatego polecany jest w szczególności u osób z alergią i częstymi infekcjami.

W jednym przeprowadzonych badań w 1997 przez Uniwersytet Dhaka porównano antybakteryjne właściwości oleju z czarnuszki z 5 antybiotykami (nalidixic acid, gentamicin, cotrimoxazole, ampicillin, tetracycline). Olej z czarnuszki był znacznie skuteczniejszy w walce z bakteriami, nawet wykazującymi dużą odporność na działanie antybiotyków – V. cholera, E. coli.

W 2 badaniach przeprowadzonych w I.I.M.E.R. na Florydzie, grupie wolontariuszy podawano 1 gram czarnuszki 2 razy dziennie. Po 4 tygodniach badań stwierdzono 72% wzrost limfocytów T, które odpowiadają za odporność. W tym samym czasie wzrosła też aktywność komórek NK, które działają jak armia żołnierzy, która broni organizm przed atakiem różnych patogenów. Znam osobiście przypadki, w których znaczne zwiększenie komórek NK spowodowało zniknięcie sezonowej alergii, której nie można było wyleczyć żadnymi lekami.

Cukrzyca typu 2 – wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w czarnuszce regulują metabolizm, wspomagają usuwanie toksyn, równoważą poziom insuliny i regulują cholesterol. Jak donosi jedno z przeprowadzonych badań, 2 gramy czarnuszki dziennie redukują uwalnianie glukozy, podnoszą funkcjonowanie komórek beta, które odpowiadają za wydzielanie insuliny i amyliny oraz zmniejszają ilość hemoglobiny glikowanej, która pozwala utrzymać cukrzycę pod kontrolą.

Nowotwory – jest wiele badań wskazujących skuteczność czarnuszki przy leczeniu różnego rodzaju nowotworów. Zawarty w czarnuszce tymochinon okazuje się skuteczny w zabijaniu komórek rakowych nie naruszając zdrowych komórek.

Przykładem może być rak trzustki. W przypadku terapii konwencjonalnej raka trzustki 5 lat i więcej przeżywa zaledwie 5% osób chorujących na ten nowotwór. Czy czarnuszka może być skuteczna w leczeniu raka trzustki?

Naukowcy z Kimmel Cancer at Jefferson w Filadelfii odkryli, że tymochinon zawarty w ekstrakcie z oleju czarnuszki blokuje rozwój komórek rakowych trzustki i dodatkowo je niszczy z niewiarygodnym wskaźnikiem aż w 80%! Potrafi też zredukować ilość komórek raka płuc niemal w 90%!

Inne badanie również wykazało pozytywny wpływ tymochinonu w leczeniu raka piersi, a jeszcze inne badanie w leczeniu glejaka (niezwykle trudnego do wyleczenia raka mózgu).

Czarnuszka posiada silne właściwości przeciwgrzybicze – problemy grzybiczne stają się zmorą coraz większej ilości osób. Olej z nasion Nigella Sativia może stanowić skuteczne rozwiązanie dla osób walczących z różnymi rodzajami grzybiczymi, drożdżakami czy pleśniami. W opublikowanym badaniu przez Egipski Magazyn Biochemii i Biologii Molekularnej naukowcy przetestowali aktywne związki zawarte w czarnuszce przeciwko 30. patogenom. Wyniki badania były zaskakujące. W przypadku każdego testowanego patogenu, aktywne związki zawarte w czarnuszce wykazały w 100% właściwości blokujące intruzy.

Ekstrakt etanolowy z czarnuszki zawiera również silne właściwości przeciw grzybom Candida.

Układ krwionośny – bogata w nienasycone kwasy omega 6, 9 i 3 oraz fitosterole, czarnuszka dba o elastyczność naczyń krwionośnych, obniżając twardnienie naczyń włosowatych co chroni przed zakrzepami. Czarnuszka obniża ciśnienie wewnątrz arterii i poziom cholesterolu przez co zapobiega formowaniu się bardzo niebezpiecznych blaszek miażdżycowych. To nie wszystko. Właściwości czarnuszki są tak silne, że zapobiega ona również tworzeniu się stanów zapalnych w całym systemie krwionośnym.

Przyjmowanie ekstraktu z ziarenek czarnuszki 2 razy dziennie znacząco obniżyło ciśnienie krwi u osób z łagodnym nadciśnieniem już po 2 miesiącach, jak wykazało jedno z przeprowadzonych badań. Dodatkowo zauważono znaczne obniżenie złego cholesterolu (LDL).

Układ oddechowy – w bardzo wielu krajach azjatyckich czarnuszkę stosuje się w leczeniu astmy i zapalenia oskrzeli. Od lat czarnuszka stosowana jest przy leczeniu różnego rodzaju alergii. W 2003 naukowcy z Uniwersytetu Humboldt w Berlinie badali efekt czarnuszki na grupie 152 osób z chorobami alergicznymi (alergiczny nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa). Badanym podawano olej z Nigella Sativa w ilości 40 do 80 mg dziennie na kilogram masy ciała. Wszystkie 4 badane grupy odczuły znaczną poprawę, a badanie dowiodło skuteczność oleju z czarnuszki w leczeniu chorób alergicznych.

Irańskie badanie opublikowane w 2007 roku przeprowadzone na grupie 29 astmatycznych pacjentów również potwierdziło skuteczność ekstraktu z czarnuszki. Osoby stosujące czarnuszkę już po 3 miesiącach badania potwierdziły znaczną poprawę, czego nie potwierdziła grupa, która nie stosowała wyciągu z czarnych ziarenek. Co ważne pierwsza grupa zmniejszyła również ilość przyjmowanych leków na astmę, co nie nastąpiło w grupie nie stosującej czarnuszki.

Skóra i włosy – niezbędne kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy, flawonoidy. Olejek z czarnuszki zawiera wszystko co niezbędne to odżywienia skóry, włosów i paznokci. Nawilża, chroni komórki przed starzeniem się, redukuje stany zapalne. Niektóre badania dowodzą, że olej z czarnuszki może być bardzo dobrym środkiem zapobiegające powstawaniu blizn.

Czarnuszka na ból głowy i zatoki – 2 lata temu dostałam czarnuszkę, która jest trochę inna niż ta jadalna. Wygląda tak samo, ale pachnie inaczej. Dodatkowo ma malutkie kryształki, które przypominają kryształy mentolu. Posiada niesamowicie intensywny zapach, który momentalnie odblokowuje zatkany nos i łagodzi ból głowy. Wystarczą 2-3 wdechy do każdej dziurki w nosie, aby poczuć potężny, metolowy zapach, który czuć w samym czubku głowy. Została przywieziona z Maroko, gdzie powszechnie stosuje się ją na bóle głowy i problemy z zatokami. Niestety nigdzie indziej nie mogłam jej już znaleźć (ani w Turcji, ani w Egipcie). Po 2 latach w szczelnie zamkniętym pudełku, nadal posiada swój silny aromat. Może ktoś wie, gdzie można (poza Maroko) kupić czarnuszkę o silnym, przeszywającym zapachu mentolu?

Jak i w jakich ilościach spożywać czarnuszkę?

Bardzo lubię chleb z czarnuszką, jednak aby wykorzystać w pełni właściwości czarnego kminu najlepiej spożywać go w surowej formie w postaci ziarenek lub oleju z czarnuszki. Olej będzie bardziej skoncentrowaną formą, co oznacza jeszcze więcej zdrowotnych właściwości i ja taką formę preferuję najbardziej. Poza tym smak czarnuszki… hmm nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego łatwiej jest połknąć łyżeczkę oleju niż zjeść roztarte np. w moździerzu ziarna. Dobrym sposobem jest dodanie oleju z czarnuszki do łyżki miodu lub koktajlu.

Obrazek
tłoczony na zimno olej z czarnuszki


Olej z nasion czarnuszki można też dodać do szamponu czy kremów do ciała.

Bardzo ważną rzeczą jest, aby olej z czarnuszki był tłoczony na zimno, bez żadnych dodatków. Nierozcieńczony. Ekologiczny. Taki olejek najlepiej trzymać w lodówce w ciemnej buteleczce.

Czarnuszka to potężna w działaniu przyprawa i chociaż naturalna, jak ze wszystkim należy zachować umiar w jej spożywaniu. Efekt i tak będzie zauważalny. Ja spożywam 1-2 łyżeczki oleju z czarnuszki dziennie i uważam, że taka dawka jest dla mnie optymalna.

http://surojadek.com/czarnuszka-i-jej-w ... lecznicze/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 18 mar 2018, 09:54 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Granat – mało popularny, a tak zdrowy. Dlaczego warto jeść ten owoc

Obrazek
Granat często nazywany jest owocem życia. • Fot. Shutterstock.com


Choć jego nazwa brzmi dwuznacznie, to w gruncie rzeczy owoc ten nie przyniesie nam żadnych szkód. Przeciwnie – mało popularny, a bardzo zdrowy. Mowa o granacie, który coraz częściej nazywany jest owocem życia.

Granat pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Ludzkości znany jest od około 7 tys. lat. Od zawsze ceniony w medycynie ludowej. Z drugiej strony popularnością nie równa się innym owocom, jak brzoskwinia, jabłko, nektaryna, banan, czy gruszka.

Owoc życia

Granat często nazywany jest owocem życia. Katarzyna Kurcewicz, dietetyk, zachęca do tego, aby granat na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie. - Powinien na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych – wyjaśnia Katarzyna Kurcewicz.

Polifenole zawarte w owocach granatu wykazują również działanie przeciwzapalne, dlatego pomocne są w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, uszczelniają naczynia krwionośne.

Jak mówi Katarzyna Kurcewicz po owoc granatu szczególnie powinny sięgać kobiety w okresie menopauzy, gdyż zawarte w granacie estrogeny wspomagają gospodarkę hormonalną. Owoc granatu zawiera kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, dlatego dodatkowo jest też polecany w niektórych chorobach żołądka i problemach z trawieniem.

Podnosi testosteron o nawet 24 proc.

Naukowcy z Uniwersytetu Królowej Małgorzaty w Edynburgu przeprowadzili testy. Przebadano 60 osób, każdej z nich dano do wypicia sok z granatu. Obok poprawienia krążenia krwi, zmniejszenia ciśnienia krwi zanotowano wzrost poziomu testosteronu o średnio 24 proc. W przypadku pań granat wyraźnie podnosi popęd seksualny.

Ponadto granat łagodzi stany zapalne, wzmacnia kości i mięśnie, przeciwdziała powstawaniu nowotworów, działa korzystnie na stan zdrowia pacjentów cierpiących na niewydolność nerek, pomaga też znosić objawy przekwitania i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Granat działa też ochronnie na płód oraz nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych.

Rozpoznasz po dźwięku

Dojrzałe owoce granatu rozpoznasz po dźwięku. Te gotowe do spożycia przy delikatnym ucisku skórki wydadzą charakterystyczny odgłos, niedojrzały owoc „nie zareaguje” na opukiwanie i inne zabiegi. Gotowy, litrowy sok z granatu kosztuje w jednej z delikatesowej sieci około 25 zł. Można jednak znaleźć produkty w cenie nawet 50 zł za 1 litr. Każdy z nas może przygotować sok z granatu na własną rękę.

Najpierw należy przekroić owoc granatu na pół a następnie za pomoca łyżki wydobyć z niego ziarenka. Wydobyte ziarna wrzucamy do garnki i dodajemy 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki wody. Całość gotujemy i mieszamy przez około 10 minut po to, aby sok zgęstniał. Po 10 minutach zdejmujemy syrop z ognia i czekamy aż ostygnie. Następnie przelewamy przez sito. Można rówież ziarenka zmiksować z 1 łyżką cukru, bez dodatku wody. Całość przykryć i włożyć na około 8 godzin do lodówki. Po tym czasie, po odcedzeniu, sok z granatu jest gotowy do spożycia.

http://natemat.pl/100417,granat-malo-po ... c-ten-owoc

Cytuj:
Wydobyte ziarna wrzucamy do garnki i dodajemy 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki wody. Całość gotujemy i mieszamy przez około 10 minut po to, aby sok zgęstniał. Po 10 minutach zdejmujemy syrop z ognia i czekamy aż ostygnie. Następnie przelewamy przez sito. Można rówież ziarenka zmiksować z 1 łyżką cukru, bez dodatku wody.


Aż szkoda taki dar natury niszczyć cukrem i gotowaniem.
Pestki granata można zblendować z wodą, lub wycisnąć z nich sok w wyciskarce i pić surowe, ... bo najzdrowsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 19 mar 2018, 12:56 
Offline
Czołowy Publicysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 wrz 2010, 16:02
Posty: 3195
Aerolit napisał(a):
Aż szkoda taki dar natury niszczyć cukrem i gotowaniem.
Pestki granatu można zblendować z wodą, lub wycisnąć z nich sok w wyciskarce i pić surowe, ... bo najzdrowsze.
ZNOWU WCISNĘ SWOJE TRZY SŁÓWKA.
Nie no Aerolicie, pestki granatu są twarde jak skała. Jedynie ich niewielki miąższ nadaje się do celów użytkowych np. jako sok.
Otóż cukier wbrew mitom szkodliwości (oczywiście w nadmiarze) jest też bardzo dobrym przenośnikiem różnych substancji
niekiedy bezpośrednio do krwi, tak jak alkohol do mózgu.
Natomiast dodawany do pewnych produktów np. trujących działa najnormalniej w świecie na wabika.
Grzyby i inne patogeny "lubią" cukier, więc się skłaniają w jego kierunku.
Razem z nim pochłaniają związki toksyczne i trujące oraz osłabiające ich przyczepność do ścianek komórek i śluzówki. Podobnie jak alkohol.
Tylko kto po kielichu pije mieszankę alkaloidów :lol: .
A to świetny sposób, by zwabić, upić, otruć i wyrzucić natrętów.
Trzeba tylko dołożyć do tego trochę węgla ( na rozpałkę ;) ) a potem olej rycynowy albo sól Epsom.
I po zabiegu.
Tyle tylko, że tą operację należy wykonać nocą, kiedy całe towarzystwo grasuje,
gdy my śpimy :mrgreen: .
A gotowanie? No cóż, wiele wartościowych składników niestety nie wyłazi chętnie z dziurek i tylko gorąca woda rozmiękczając skorupki komórek,
albo alkohol świetnie wyciągną kawę na ławę.
Właśnie, zmiel sobie kawkę i zażywaj ze smakiem do jabłecznika :lol: .

No i w artykule nic nie ma na temat najważniejszy dla granatu,
odgrzybianie. To chyba był intrakt na skórkach.
Jak znajdę to wrzucę.

Ale najlepiej działa na potencję :!: :)

_________________

Jaka nauka historii, taka lekcja przyszłości.

Jestem z tymi, którzy żeby lśnić, nie ubierają się w błyskotki kłamstwa. ;)




Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 19 mar 2018, 15:18 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Super żywność – opis grup produktów

Wśród produktów spożywczych są szczególne grupy określane jako super żywność. To produkty, które – poza dostarczaniem wartości odżywczych – wykazują dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Sprawdź, czym wzbogacić swój codzienny jadłospis.

super żywność – produkty zielone

Produkty zielone to szeroka gruba produktów spożywczych, do której zaliczane są przede wszystkim warzywa. Ich rola – jako superjedzenia – koncentruje się wokół zawartości sporej ilości chlorofilu. Dzięki temu produkty zielone świetnie wspomagają odporność oraz opóźniają proces starzenia organizmu (będąc cennym źródłem przeciwutleniaczy).

Wśród produktów spożywczych należących do grupy „zielonej”, można wymienić między innymi: brokuły, szpinak, szczypiorek, natkę pietruszki czy trawę jęczmienną. Głównie ta ostatnia stanowi szczególny element codziennej diety. Organiczna trawa jęczmienna działa antybakteryjnie, wspomaga utratę masy ciała, działa oczyszczająco na wątrobę.

Obrazek

mlody jeczmiensuper żywność – owoce i orzechy

Owoce i orzechy to kolejna grupa superproduktów, które powinny stać się nieodłącznym elementem diety. Owoce zawierają potężną dawkę witamin i minerałów. Będąc źródłem węglowodanów, dostarczają energii i redukują zmęczenie. Dostarczają także sporą ilość błonnika pokarmowego, zaspokajając głód i dając uczucie sytości na długi czas.

Orzechy to szeroka grupa produktów, wśród których można wymienić między innymi: migdały, orzechy włoskie, orzeszki pini, nerkowce czy orzechy brazylijskie. Dostarczają przede wszystkim witaminy z grupy B. Są także źródłem magnezu, wpływając korzystnie na układ nerwowy.

Zarówno owoce i orzechy to doskonały zamiennik niezdrowych przekąsek, które doprowadzają do przyrostów masy ciała.

super żywność – zioła

Obrazek

Zioła stanowią obszerną grupę zaliczaną do super żywności. Wykorzystywane są od wieków nie tylko do dodawania smaku przyrządzanym daniom. Stosowane w medycynie ludowej, poprawiają zdrowie i wpływają korzystnie na urodę.

Po jakie zioła warto sięgnąć? Bazylia, tymianek, oregano, mięta, melisa – to produkty, które poza walorami smakowymi – wspierają kondycję zdrowotną, łagodząc wiele dolegliwości.

super żywność – algi i wodorosty

Algi i wodorosty to kolejna grupa produktów zaliczana do super żywności. Posiadają bardzo wysoką wartość odżywczą oraz wyróżniają się właściwościami prozdrowotnymi. Ich działanie jest niezwykle szerokie: począwszy od pielęgnowania skóry, ochrony serca, regulowania ciśnienia krwi, a na wspomaganiu odchudzania kończąc.

Na szczególną uwagę zasługują Algi czerwone DULSE BIO. Są źródłem żelaza oraz witaminy B12. Stanowią świetny dodatek do makaronów, omletów, kasz czy sałatek.

super żywność – produkty pszczele

Obrazek

Produkty pszczele od dawna wykorzystywane są w medycynie naturalnej. To zasługa ich wyjątkowych właściwości, do których zaliczyć można między innymi: działanie antyseptyczne, działanie przeciwkaszlowe, działanie zmniejszające ryzyko infekcji.

Na liście najpopularniejszych produktów pszczelich znajduje się miód., np. Miód lipowy BIO. Pochodzący z ekologicznych pasiek, stanowi samo zdrowie. Wykazuje silne właściwości antybiotyczne, łagodzi objawy przeziębienia i działa antyseptycznie.

http://greenlife.com.pl/super-zywnosc-o ... produktow/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 19 mar 2018, 20:11 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Właściwości Dietetyczne I Odżywcze Selera Naciowego

Mówi się, że seler naciowy chociaż bardzo zdrowy nie był ulubieńcem wśród warzyw, na całe szczęście dzięki jego niesamowitym właściwościom jest do dzisiaj uprawiany. Warzywo o bardzo specyficznym smaku i specyficznym wyglądzie uwielbiane jest zwłaszcza w Azji. Tam przebadano dokładnie wszystkie składniki i minerały w nim zawarte, po czym ogłoszono najzdrowszym warzywem. Od tego czasu powstają co raz to nowsze przepisy z użyciem selera, a nawet kosmetyki, które używają oleju z jego nasion.

Uważaj na swoje zdrowie

Niestety część osób jest uczulona na seler, dlatego przed zjedzeniem całej porcji sałatki, zastosowania olejku czy próby wdrążenia w swoje życie innych metod związanych z tym warzywem, upewnij się że nie jesteś uczulony, uczulona! Wbrew pozorom nie trzeba wybierać się do alergologa. Jeżeli planujesz dietę to kilka dni przed rozpoczęciem zjedz niedużą ilość selera naciowego i obserwuj swój organizm. Jeżeli w ciągu 24 godzin wystąpią obrzęki, wysypka, opuchnięcie śluzówek nosa, bóle brzucha, problemy jelitowe to prawdopodobnie jesteś uczulony na seler i musisz go unikać. Podobne objawy będą w sytuacji gdy produkty z selera naciowego będą stosowane zewnętrznie jak na przykład olejki. Jeżeli jednak zaraz po użyciu selera poczujesz duszności to możliwe, że jest to objaw astmy i niezwłocznie należy udać się do lekarza.

Właściwości selera naciowego

Seler naciowy jest bogaty w wiele witamin i minerałów, które dzięki spożywaniu warzywa dostają się do ludzkiego organizmu i utrzymują właściwą mu równowagę. Nie bez powodu zyskuje na świecie co raz większą sławę. Dostępny w postaci wyciągów, soków, zdrowych koktajli czy sałatek podbija nie tylko podniebienia konsumentów, ale i koncerny farmaceutyczne. Dzięki swoim składnikom skutecznie przyspiesza metabolizm, ułatwia odchudzanie a do tego pomaga odtruwać organizm. Jego niesamowite właściwości znane były od wieków, jednak dopiero współczesna medycyna jest w stanie udowodnić, że faktycznie seler może zmienić nasze życie. W Azji sok z selera jest stosowany jako lek na obolałe stawy lub przy stanach zapalnych. Również napary z suszonych liści mogą służyć do leczenia problemów z pęcherzem, a także ukoją nerwy. Czytaj także Jak schudnąć z brzucha- dieta, zioła, przyprawy, tłuszcze trans, olej kokosowy Czystek – opis, uprawa, zastosowanie, właściwości, przeciwwskazania, wskazania, przepisy Seler naciowy dla zdrowia i urody – właściwości i zastosowanie Rokitniki – bogactwo właściwości zdrowotnych

Dieta selerowa

Co raz popularniejsza dieta selerowa może być dietą wspomagającą, która pobudzi metabolizm do szybszej pracy, dzięki czemu będą spalane większe ilości kalorii. Samo warzywo należy do jednych z najmniej kalorycznych, chociaż niestety pobudza on apetyt, dlatego wskazane jest, aby w diecie występował jako baza maksymalnie jednego posiłku w ciągu dnia. Jednak aby dieta była skuteczna zaleca się, aby seler był spożywany bez obróbki termicznej, zatem na surowo. Dzięki błonnikowi, którego dużo jest w selerze i innych warzywach, pobudza perystaltykę jelit oczyszczając je z toksyn i złogów. Co ciekawsze seler może mieć wpływ antydepresyjny, dzięki czemu dieta będzie bardziej bezbolesna i przyjemniejsza. Łatwiej więc będzie przetrwać trudny okres diety kiedy będziemy dodawać chociaż drobne selerowe przekąski. Przy takiej diecie można schudnąć dobrych parę kilogramów a także pozbyć się zbędnych złogów z całego organizmu. Od zalegających resztek w przewodzie pokarmowym po torebki stawowe. Świeże seler naciowy świeży BIO 10 szt. Kliknij i sprawdź ceny!

Obrazek

Olej selerowy

Niska zawartość kaloryczna w selerze naciowym kłóci się z terminem oleju, to prawda. Olej selerowy w przeciwieństwie do oleju kokosowego jest bardzo niskokaloryczny. Więc nie ma się o co martwić, olej powstaje z suszonych nasion selera. Można więc go wyciskać samemu lub kupić już wyciśnięty w specjalnych sklepach. Prostszym sposobem jest po prostu spożywanie nasion, które są bogate w ów olej dzięki czemu nie będą potrzebne specjalne przyrządy do wytwarzania oleju. Tak jak sam seler jego nasiona mają niesamowite właściwości. Zatem jeżeli nie lubimy smaku tego warzywa warto wtedy spróbować nasion. W postaci koktajli czy sałatek, miksowanych lub nie. W tym stanie będą działać jeszcze bardziej intensywnie niż sam seler. Nasiona selera wykazują bowiem silne działanie moczopędne, tak jak leki na zapalenie pęcherza; są też bogatsze w błonnik dzięki czemu lepiej oczyszczają układ pokarmowy. Dodatkowo dzięki pobudzaniu pracy żołądka i trzustki zmniejsza i niweluje zaparcia a także problemy z wypróżnianiem.

Sok z selera naciowego

Wbrew pozorom jedzenie selera pod wszelkimi możliwymi postaciami może wiele zmienić. Celebrytki chętnie sięgają po sok z selera, który odbudowuje nasze komórki skóry od wewnątrz dzięki czemu stosowanie kremów odmładzających jest jeszcze skuteczniejsze. Wystarczy szklanka soku z selera połączona z innym sokiem na przykład pomarańczowym, cytrynowym, a zwłaszcza jabłkowym aby poprawić stan naszej cery. Taki też koktajl wpływa nawet na nasze włosy. Każda kobieta, która próbowała już eksperymentować z różnymi produktami do ich pielęgnacji powinna włączyć do swojej diety bogaty w różne witaminy seler naciowy. Dzięki swoim składnikom wzmacnia włosy, zatem dużo trudniej wypadają, robią się grubsze i mniej łamliwe. Spożywanie z selera soku opóźni problemy z artretyzmem lub załagodzi istniejące już objawy, ponieważ wypłukuje on kwas moczowy z organizmu. Dzięki zawartym w sobie przeciwutleniaczom działa pozytywnie na cały ludzki organizm, a także jest smaczny i niskokaloryczny.

Seler naciowy czyli afrodyzjak jakich mało!

Część afrodyzjaków zachęca do korzystania z nich, a część wręcz przeciwnie – odrzuca. Seler naciowy nie jest dla większości aż tak odpychający jak ostrygi, chociaż niewiele jest osób, które z chęcią i apetytem sięgają po selera, właśnie ze względu na jego smak. Jednak niewątpliwie, nasiona, olejki czy sam surowy seler wpływają pozytywnie na popęd seksualny. Wydawałoby się to dziwne, gdyby nie fakt, ze poprawia on układ krwionośny organizmu. Dzięki lepszemu ukrwieniu wszystkie narządy lepiej pracują, jednak ośrodki przyjemności seksualnej odpowiednio i dobrze ukrwione przekazują do ludzkiego mózgu jeszcze więcej bodźców i informacji o przyjemności. Dlatego chociaż samo warzywo może nie podnieca, to dzięki częstemu spożywaniu doznania seksualne będą dużo bardziej odczuwalne i nasilone.

https://pieknojestwtobie.com/wlasciwosc ... naciowego/


Nasiona Selera

Nasiona selera stosowane są jako przyprawa oraz jako surowiec w fitoterapii. Cenione są za swój charakterystyczny, słodki zapach, który zawdzięczają olejkom eterycznym. Olejki te stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, a także farmaceutycznym. Zawarte w nich składniki aktywne pozytywnie oddziałują na układ trawienny, kondycję stawów oraz nastrój.
Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat, głównie ze względu na swoje korzenie i liście. Nasiona selera i ich właściwości znane są dobrze na dalekim wschodzie. Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje je w przypadku przeziębienia i grypy, retencji wody, osłabionego trawienia, chorób wątroby oraz w bólach reumatycznych.

DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne

• Do bioaktywnych związków zawartych w nasionach selera należą flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwas linolenowy z grupy n-6.
• Aktywne związki nasion selera wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Napar z nasion selera poprawia procesy trawienne i pracę jelit oraz przynosi ulgę w przypadku niestrawności, wzdęć i zgagi.
• W medycynie tradycyjnej nasiona selera stanowią wsparcie w walce z bólem stawów spowodowanym stanem zapalnym bądź odkładaniem się związków moczanowych w torebce stawowej.
• Składniki obecne w nasionach selera wykazują ponadto lekkie działanie uspokajające. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i nastrój. Mogą także obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.

SPOSÓB UŻYCIA
Napar

1 łyżkę nasion, najlepiej rozdrobnionych, zalać szklanką wrzącej wody i parzyć 30 minut pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie.
1 lub 2 łyżki nasion można również wsypać do niewielkiego garnka z wrzącą wodą i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Wodę można uzupełnić i zagotować napar ponownie. Należy wypijać zawsze gorący napar.

https://www.magicznyogrod.pl/zielarnia/ ... siona.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 19 mar 2018, 21:49 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Melon - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

Obrazek

Melon to pyszny owoc o zadziwiających właściwościach zdrowotnych, wartościach odżywczych i wielu zastosowaniach kulinarnych. Melony są w Polsce bardzo łatwo dostępne i choć kojarzą się raczej z klimatem tropikalnym, uprawia się je również właśnie w naszym kraju (i to od XVII wieku!).

Pochodzenie melona nie jest do dziś wyjaśnione, prawdopodobnie pochodzi z Azji lub Afryki. Owoc był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, z czasem dotarł również do Europy Środkowej. Istnieje wiele odmian melona, z których to najpopularniejszymi są melon kantalupa, miodowy oraz kasaba. Różnią się od siebie smakiem i wyglądem - są stosunkowo łatwe do rozpoznania po tym pierwszym i bardzo łatwe do rozróżnienia dzięki temu drugiemu. Czy różnią się wartościami odżywczymi? Sprawdźmy!

Melon kantalupa

Melon kantalupa to jedna z odmian melona cukrowego. Kształtem przypomina kulę, ma chropowatą szaro-brunatną skórkę z bruzdami i w niektórych odmianach dodatkowe charakterystyczne zielone prążki rozchodzące się od góry ku dołowi (jak południki na globusie). Może ważyć do 0,5 do 5 kg. Jego miąższ jest słodki i posiada pomarańczowy kolor, tuż przy skórce miąższ przyjmuje zielony kolor.

Melony kantalupa dostarczają w 100 gramach około 34 kcal (z czego ponad 32 pochodzą z zawartych w nich węglowodanów). Są dobrym źródłem magnezu, potasu, miedzi, kwasu foliowego, witaminy B1, witaminy B3 oraz witaminy B6. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na fakt, iż melony kantalupa zawierają w 100 gramach aż 36,7 mg witaminy C, co odpowiada prawie 50% dziennego na nią zapotrzebowania. Co więcej, w 100-gramowej porcji kantalupy znajdziemy również 3382 IU witaminy A, co oznacza, iż pokrywa ona ponad 140% dziennego zapotrzebowania na ów składnik!

Melon miodowy

Melony miodowe mają kształt okrągły do lekko owalnego, gładką - od żółtawej do zielonkawej barwę skórki oraz jasnozielony po kremowy, słodki miąższ. Średnia waga jednego owocu 1,8 do 3,6 kg. Zawiera on odrobinę mniej kalorii niż melon kantalupa, a dokładniej - 36 kcal w 100 gramach (ma, uśredniając, około 1 grama cukru więcej w każdych 100 gramach miąższu).

Melon miodowy jest słodszy, a więc i dla niektórych pewnie smaczniejszy, niemniej nie jest on tak dobrym źródłem witaminy C jak melon kantalupa. 100 gramów jego miąższu pokrywa jedynie 24% zapotrzebowania na ów składnik w codziennej diecie. Co więcej, taka sama porcja pokrywa jedynie 2% naszego zapotrzebowania na witaminę A (podczas gdy, przypomnijmy, w tej samej ilości miąższu kantalupy znajduje się jej tyle, by pokryć ponad 140% dziennego zapotrzebowania). Nie można jednak powiedzieć, iż melony miodowe są bezwartościowe pod kątem odżywczym. Stanowią bowiem dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B6 i potasu.

Melon kasaba

Melony kasaba mają okrągły kształt i gładką, żółtą skórkę. Dojrzałe kasaby mają biały i bardzo słodki miąższ. W 100 gramach produktu dostarczają 28 kcal.

Melony kasaba nie dorównują kantalupie ani pod względem zawartości witaminy C (100 gramów ich miąższu pokrywa jedynie 29% dziennego nań zapotrzebowania), ani witaminy A - tej nie mają w ogóle. Są jednak dobrym źródłem witaminy B6 (najlepszym z całej trójki), magnezu, potasu i miedzi.

Melon - właściwości odżywcze i lecznicze

Ze względu na ilość zawartych w melonach substancji odżywczych owoce te są prawdziwymi źródłami zdrowia i witalności. Należy jednak zaznaczyć, iż najsilniejsze właściwości ma najbogatszy w witaminę C oraz A (beta karoten) - melon kantalupa. Do owych właściwości zalicza się to, iż melony:

- regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy
- poprawiają wzrok
- poprawiają stan cery
- wzmacniają włosy i paznokcie
- działają moczopędnie i wspomagają detoksykację organizmu
- wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu przez co walczą z np. wodnym cellulitem
- redukują ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe
- pozwalają dłużej utrzymać się opaleniźnie
- poprawiają nastrój i pozwalają uniknąć stanów depresyjnych
- pozwalają lepiej radzić sobie ze stresem
- wspomagają pamięć i koncentrację
- odkwaszają (alkalizują) organizm.



Porównanie kalorii i wartości odżywcze melonów

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu

Składnik Melon kantalupa Melon miodowy Melon kasaba
Kalorie (wartość energetyczna) 34 kcal / 141 kJ 36 kcal / 150 kJ 28 kcal / 118 kJ
Białko 0,84 g 0,54 g 1,11 g
Tłuszcz ogółem 0,19 g 0,14 g 0,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,051 g 0,038 g 0,025 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,003 g 0,003 g 0,002 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,081 g 0,059 g 0,039 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,046 mg 0,033 mg 0,022 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,035 mg 0,026 mg 0,017 mg
Węglowodany 8,16 g 9,09 g 6,58 g
Błonnik pokarmowy 0,9 g 0,8 g 0,9 g
Witamina A 3382 I.U. 50 I.U. 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
0 I.U.
0 I.U.
Witamina E 0,05 mg 0,02 mg 0,05 mg
Witamina K 2,5 µg 2,9 µg 2,5 µg
Witamina C 36,7 mg 18 mg 21,8 mg
Witamina B1 0,041 mg 0,038 mg 0,015 mg
Witamina B2 0,019 mg 0,012 mg 0,031 mg
Witamina B3 (PP) 0,734 mg 0,418 mg 0,232 mg
Witamina B6 0,072 mg 0,088 mg 0,163 mg
Kwas foliowy 21 µg 19 µg 8 µg
Witamina B12 0 µg 0 µg 0 µg
Kwas pantotenowy 0,105 mg 0,155 mg 0,084 mg
Wapń 9 mg 6 mg 11 mg
Żelazo 0,21 mg 0,17 mg 0,34 mg
Magnez 12 mg 10 mg 11 mg
Fosfor 15 mg 11 mg 5 mg
Potas 267 mg 228 mg 182 mg
Sód 16 mg 18 mg 9 mg
Cynk 0,18 mg 0,09 mg 0,07 mg
Miedź 0,04 mg 0,02 mg 0,06 mg
Mangan 0,04 mg 0,03 mg 0,04 mg
Selen 0,4 µg 0,7 µg 0,4 µg
Fluor 1 µg ~ ~
Cholesterol 0 mg 0 mg 0 mg
Fitosterole 10 mg ~ ~


Zastosowanie w kuchni melonów

Melony mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Nadają się bowiem nie tylko jako dodatki do deserów - lodów, szejków, sałatek owocowych ale też i jako podkreślające smak np. mięs składniki dań wytrawnych. I tak np. melony miodowe wykorzystywane są w daniach lub przekąskach zawierających szynkę parmeńską, a melony kasaba - w daniach egzotycznych z drobiem, rybami czy owocami morza.

Melony w diecie odchudzającej

Kwestia tego, czy melony są dobrymi produktami w diecie odchudzającej, jest kwestią raczej sporną. Z jednej bowiem strony są owocami niskokalorycznymi, których większość objętości stanowi woda, a ponadto zawierają stymulująca spalanie tłuszczu cytrulinę, a z drugiej - okazują się mieć dużą ilość cukru oraz wysoki indeks glikemiczny (dlatego właśnie melonów nie powinni jadać cukrzycy). Produkty o wysokim IG, jak wiadomo, nie sprzyjają odchudzaniu, gdyż podwyższają poziom cukru we krwi, co stymuluję trzustkę do produkcji insuliny, która aktywizuje odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Niemniej, zważywszy na liczne pozytywne właściwości melonów, powiedzieć można, iż, jeśli będziemy kontrolować ich ilość w codziennej diecie, nie będziemy musieli obawiać się, iż owoc ten przeszkodzi nam w zgubieniu zbędnych kilogramów - a przy okazji będziemy cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem!

Ciekawostki o melonie

→ Nazwa melona kantalupa pochodzi od nazwy zamku pod Rzymem (Cantalupo), gdzie rozpoczęto hodowlę tej odmiany
→ Melon jest odmianą ogórka (tak więc, tak naprawdę jest warzywem!) i należy do rodziny dyniowatych. Bardzo blisko spokrewnionym z melonem jest arbuz
→ Na świecie istnieje wiele odmian melona, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się między sobą wielkością, kształtem, kolorem miąższu i oczywiście smakiem. Niektóre owoce są okrągłe, inne owalne, zdarzają się melony nie większe od orzecha włoskiego i okazy osiągające rozmiar dużej dyni
→ Miąższ owocu, w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny i soczysty, a także gorzkawy. Miąższ może mieć barwę od białej poprzez żółtą, zieloną, do intensywnie pomarańczowej
→ Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego, dokładniej od słowa melopepon co oznacza po prostu "miękkie jabłko"
→ Wyciągi z melonów wykorzystywane są na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym, ze względu na obecność składników chroniących skórę przed starzeniem i przeciwdziałające negatywnemu działaniu wolnych rodników. Kosmetyki z melonów wpływają ujędrniająco na skórę, dlatego stosuje się je przy produkcji żeli pod prysznic i mydeł. Maseczki, toniki czy mleczka kosmetyczne na bazie melonów działają chłodząco na skórę, dobre są więc przy różnego rodzaju opryszczkach i trądziku
→ Melony możemy sadzić i hodować również we własnych ogródkach i na działkach. Są dość wymagające, ale przy odrobinie wytrwałości spokojnie można zapewnić im najlepsze warunki do wzrostu
→ Melon w języku angielskim i francuskim to Melon, w języku niemieckim - Melone, w języku hiszpańskim - Melón

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne ... ostki.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 20 mar 2018, 13:19 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Top 6 produktów by zachować zdrowie - co jeść codziennie?



Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 20 mar 2018, 14:10 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Jarmuż – zastosowanie i właściwości lecznicze

Już za czasów średniowiecza był on niemalże najbardziej popularnym warzywem, niestety dzisiaj spożywany dość rzadko. Lepiej rośnie w stosunkowo chłodnym klimacie, dlatego niezwykle ciężko można go znaleźć w tropikach. W Polsce jest popularny od XVII wieku. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, jednocześnie hamując wrzody. Zawarte w nim sulforafan i chlorofil działają przeciwnowotworowo. Zawartość kwasu foliowego jest dodatkową zachętą do spożycia w trakcie ciąży, a także już kilka miesięcy przed, w trakcie planowania. Warto unikać obróbki termicznej, gdyż powoduje ona ogromne straty składników odżywczych.

Co to jest jarmuż i jak smakuje

Jarmuż to po prostu odmiana kapusty. Należy do rodziny kapustnych, jak kapusta, brokuł czy mizuna. Dostępne są różne jego odmiany, różniące się wyglądem, kolorem, strukturą i smakiem. Możemy spotkać jarmuż o liściach prostych lub karbowanych, zielony lub fioletowy, o smaku delikatnym lub z lekką goryczką. W smaku przypomina coś pomiędzy kapustą, brokułem a szpinakiem. Ważne żeby przed spożyciem pozbawić go twardych włókien, które są raczej łykowate i niezbyt przyjemne w przeżuwaniu. Natomiast same listki są delikatne, lekko orzechowe, łagodniejsze w smaku po obróbce cieplnej. Jarmuż da się lubić!

Wartości odżywcze jarmużu

Obrazek

Surowy jarmuż dostarcza około 50 kilokalorii na 100 gramów, natomiast ugotowany już tylko 28 kcal. Nie tylko podaż energii, bo także większość witamin i składników mineralnych ulega zmniejszeniu o połowę po prawie każdego typu obróbce. W 2012 roku w ramach Polskiego czasopisma naukowego dostępnego na całym świecie ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria polscy naukowcy potwierdzili, że straty większości składników, zwłaszcza witaminy C, polifenoli i beta-karotenu są ogromne, a celem ich uniknięcia liście należy spożywać w formie surowej lub w ostateczności po poddaniu blanszowaniu.

Zawarty w jarmużu błonnik odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza perystaltykę jelit. Witamina C wspomaga odporność organizmu i chroni przed szkorbutem, witamina K odpowiada za stan kości i krzepliwość krwi, natomiast witamina A za wzrok i cerę. Jarmuż zawiera więcej witaminy C, niż wynosi dzienna norma dla przeciętnego człowieka. Tiamina wspomaga układ nerwowy, natomiast ryboflawina układ odpornościowy oraz regenerację skóry. Wapń jest jednym z głównych składników kości, żelazo chroni przed anemią, a magnez kontroluje funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko!
Karotenoidy natomiast chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników, a chlorofil hamuje zmiany nowotworowe, co jest wspomagane przez sulforafan o właściwościach antykancerogennych.

Jarmuż wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Wspomaga również wątrobę i nerki, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Jarmuż dla zdrowia

Żelazo wspomaga tworzenie czerwonych krwinek w szpiku kostnym oraz transport tlenu w komórkach – pozwala to na uniknięcie niedokrwistości. W przypadku mam niespożywających produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nabiału i jaj, ze względu na znaczącą ilość wapnia, witaminy C i żelaza stanowi uzupełnienie braków spowodowanych wykluczeniem mleka i jego przetworów z całodziennej racji pokarmowej.

Kwas foliowy jest niezwykle istotny zarówno przed ciążą, jak i w trakcie jej trwania. Zaleca się zwiększenie jego spożycia 3 miesiące przed planowaniem do co najmniej 4. miesiąca ciąży. W przypadku niedoboru kwasu foliowego zachwiany jest naturalny mechanizm wzrostu i reprodukcji komórek, niezbędnych do prawidłowego rozwoju nowego organizmu. Niedobór ten prowadzi także do niedorozwoju łożyska i ośrodkowego układu nerwowego, a w skrajnym wypadku do poronienia, dlatego jest on szczególnie ważny w diecie przyszłej mamy.

Co zrobić z jarmużem? Chipsy!

Stosowany jest jako składnik zupy jarzynowej, sałatek warzywnych, z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. W koktajlach warzywnych może stanowić zamiennik pietruszki i szpinaku. Spożywany jest zarówno na surowo, jak i gotowany, zapiekany, smażony, blanszowany, jednakże ze względu na opisywane wcześniej bardzo znaczące straty najlepiej unikać jakiejkolwiek obróbki. Warto dodawać go do świeżo wyciskanych soków. Wyczarujemy z niego również zdrowy fast food, czyli genialne chipsy z jarmużu! Usuwamy twarde łodyżki z liści i rwiemy je na mniejsze kawałki, które nacieramy bezwonnym olejem kokosowym lub masłem klarowanym i obsypujemy solą i/lub ulubionymi przyprawami np. papryką: słodką, ostrą lub wędzoną. Tak przygotowane wstawiamy na dosłownie kilka minut do piekarnika. Pilnujemy i uważamy, bo łatwo je spalić.

Czy jarmuż jest zdrowy dla wszystkich?

Niestety w przypadku występowania problemów z tarczycą jarmużu należy unikać.Jarmuż zawiera goitrogeny spowalniające wchłanianie jodu stanowiącego podstawę nieprawidłowości w funkcjonowaniu tarczycy. Osoby cierpiące na kamienie nerkowe także powinny go unikać, gdyż zawiera szczawiany, odkładające się postaci kamieni.

Gdzie kupić jarmuż

Jeżeli chodzi o lokalizacje takie jak: Warszawa, Wrocław, Łódź, Poznań, Kraków i Śląsk to zajrzyjcie na portal LokalnyRolnik.pl, gdzie znajdziecie spory wybór jarmużu w różnych gramaturach i cenach od swoich lokalnych rolników.

Inne zastosowanie jarmużu

Potwierdzono, że jarmuż dobrze działa na trądzik, cerę naczynkową, a także siniaki i obrzęki, w związku z czym coraz częściej z powodzeniem jest on dodawany jako składnik kosmetyków, np. kremów.

*O właściwościach odżywczych, zdrowotnych i zastosowaniu jarmużu w diecie oraz przemyśle kosmetycznym opowiadał Krzysztof M. Nowak – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.

https://lokalnyrolnik.pl/blog/jarmuz/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 20 mar 2018, 14:19 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Kapusta biała i jej niezwykła moc

Kapusta biała jest warzywem o niewiarygodnie szerokim zastosowaniu w sztuce kulinarnej. Można ją spożywać na surowo, duszoną, gotowaną, kiszoną, a nawet smażoną. W tradycyjnej polskiej kuchni odgrywa bardzo dużą rolę, spotkać ją bowiem możemy, wyrabiając bigos, gołąbki czy farsz do pierogów. Znana ludzkości już w czasach starożytnego Rzymu, kiedy uważano ją za roślinę o dietetycznych i leczniczych właściwościach.

Obrazek

Kapusta oryginalnie pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego, obecnie należy do najbardziej rozpowszechnionych warzyw w klimacie umiarkowanym. Choć kapusta biała znana już była tysiąc lat przed naszą erą, do Polski zawitała dopiero w XV wieku.

Wartości odżywcze kapusty

Można je określić w jeden sposób – to kompleksowy ładunek witaminowy. Zawiera olbrzymie ilości witaminy C, ale jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, podobnie jak witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego. Poza tym nie dostarcza zbyt wiele energii.

Kapusta posiada również związki o silnym działaniu antynowotworowym, a mianowicie indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę oraz sulforan. Spożywając regularnie kapustę, poprawie ulega praca układu immunologicznego, a organizm oczyszcza się ze związków toksycznych oraz wolnych rodników. Badania jednoznacznie pokazują, że regularne spożywanie kapusty w dowolnej formie (byle nie zasmażanej) wpływa korzystnie w profilaktyce raka piersi, okrężnicy i płuc. Zalecana ilość to dwie, trzy łyżki kapusty w dowolnej postaci cztery razu w tygodniu.

Nieoceniona również jest jej rola w leczeniu wrzodów żołądka. Udowodniono, że regularne wypijanie świeżo wyciśniętego soku z kapusty korzystnie wpływa na ich gojenie. Sama w sobie jest produktem dość ciężkostrawnym i jej duże spożycie może powodować nieprzyjemne objawy dyspeptyczne (np. odbijanie, zgaga, pełność w nadbrzuszu).

Sława kapusty wynika także z antybakteryjnych i antywirusowych właściwości. Dlatego też warto wzmóc częstotliwość jej spożywania w okresie większej zapadalności na różnego typu infekcje. W medycynie ludowej (z czym zresztą można spotkać się do dzisiaj) liśćmi kapusty okładało się wszelkie trudno gojące się rany, zakażenia czy zapalenia.

Kapusta w trakcie ciąży i okresie karmienia

Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby spożywać kapustę w okresie ciąży. Jedyną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest wzdymające działanie warzywa. W takim przypadku zaleca się zmniejszenie porcji, aby nie wywoływać – szczególnie w ostatnim trymestrze ciąży – objawów dyspeptycznych u kobiety.

W czasie laktacji nie zaleca się podawania kapusty świeżo upieczonej mamie, szczególnie w pierwszym półroczu życia dziecka. Związki gazotwórcze zawarte w warzywie mogą przenikać do mleka matki, a dalej do brzuszka dziecka, powodując bolesne kolki.

Kapusta w kuchni

Kapustę można przygotować na wiele ciekawych sposobów, np.:

gołąbki z soczewicą i sosem pomidorowym,
zupę kapuścianą z ziemniakami,
duszoną kapustę z suszonymi śliwkami,
krokiety z kapustą i pieczarkami (kup produkt u lokalnego wytwórcy)
Komu kapusta szkodzi?

Osoby przyjmujące tyroksynę (najczęściej w przypadkach niedoczynności tarczycy o różnym podłożu) powinny uważać na rośliny z rodziny kapustowatych, w tym właśnie na kapustę. W warzywach tych występują bowiem tiocyjanki, które hamują działanie tyroksyny. Również zdrowe osoby powinny mieć się na baczności. Kto konkretnie? Ci, którzy spożywają duże ilości warzyw z rodziny kapustowatych (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzepa, jarmuż) i dostarczają małą ilość jodu wraz z dietą, mogą być narażeni na zmniejszenie aktywności wydzielniczej tarczycy, a przez to zwiększenie się wydzielania TSH prowadzące do powstawania niedoczynności tarczycy. Gotując warzywa kapustowate warto zatem używać niewielkich ilości soli jodowanej. Nie da się też ukryć, że dania z kapustą w składzie nie należą do łatwostrawnych posiłków. Dlatego też nie jest dobrym pomysłem karmienie dzieci dużymi jej ilościami, podobnie jak osób z zaleceniem diety łatwostrawnej.

Co jeszcze warto wiedzieć o kapuście?

Na koniec słowo ostrzeżenia. Kapusta dość łatwo kumuluje rakotwórcze azotany i azotyny. Stąd też tak ważne jest, aby kupować ją u sprawdzonego, rzetelnego dostawcy warzyw (kup kapustę u lokalnego dostawcy), gdzie będziemy mieli pewność, że warzywo nie jest sztucznie nawożone. Poza tym warto usunąć liście zewnętrzne, a także głąb kapusty. Części te bowiem najczęściej kumulują szkodliwe substancje.

Jak widać, kapusta wcale nie jest takim niewinnym warzywem, na jakie wygląda. Jednak rozsądnie stosowana, nie tylko urozmaici nasze codzienne menu, ale przede wszystkim, przy braku przeciwwskazań do jej spożywania, może bardzo mocno wesprzeć zdrowie jej konsumentów, czego wszystkim czytającym życzymy!

*O wartościach odżywczych i wpływie kapusty na ciążę oraz okres laktacji opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.

https://lokalnyrolnik.pl/blog/kapusta-biala/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 22 mar 2018, 20:40 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Spirulina – źródło białka dla wegetarian i nie tylko

autor Anna

W Polskiej kuchni królującym daniem obiadowym jest oczywiście kotlet schabowy. Wielu słysząc o weganach dostaje białej gorączki. Ewidentnie brakuje w naszej kulturze tolerancji dla osób wybierających bezmięsne życie. Zamiast stukać się w głowę polecam zapoznać się z argumentami przytaczanymi przez wegetarian i ortodoksyjnych wegan. Myśląc logicznie, nikt nie zrezygnowałby z aromatycznych potraw pochodzenia zwierzęcego bez przemawiających do rozsądku pobudek.

Wegańska etyka

Weganizm jest stylem życia opierającym się na wrażliwości etycznej. Wielu wyznawców to zaangażowani obrońcy praw zwierząt. Są zdania, że zwierzęta, tak samo jak i ludzie, będąc elementem żywych organizmów, w pełni odczuwającymi i egzystującymi na podobnych zasadach do człowieka, nie powinny być wykorzystywane do celów konsumpcyjnych, zwłaszcza gdy wiąże się to z ograniczeniem ich wolności. Największa zbrodnia polega jednak na zadawaniu cierpienia, a często i zabijaniu bezbronnych stworzeń, które jak każda żywa istota walczą o jak najdłuższy żywot.

Instynkt samozachowawczy jest tak samo silny u ludzi jak i zwierząt. Mimo to byt zwierząt hodowlanych już u progu zapowiada mizerne jego zakończenie na talerzu. Reagujemy oburzeniem, słysząc o kuchni chińskiej serwującej dania z psiego mięsa. Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, więc dlaczego mielibyśmy go zjadać? Równie dobrze nasze kanapki ozdabiać by można szynką z kota albo pasztetem z chomika. Wszystko to brzmi co najmniej absurdalnie. Z jakiego więc powodu bez chwili zastanowienia i cienia wyrzutów sumienia zjadamy inne zwierzęta?

Weganie uznają równość istot żywych- „naturalną demokrację“. Uprawnienie do swobodnego, niczym nieograniczonego życia przysługuje wszystkim, bez rozdzielania na gatunki. Jesteśmy częścią świata ssaków o czym świadczy fizjonomia i sposób w jaki przychodzimy na świat. Oczywiście, wśród zwierząt nie brak drapieżników. Przecież na tym polega naturalna selekcja słabszych osobników. Łańcuch pokarmowy jest dla wielu stworzeń bezlitosny. Nikt nie wyobraża sobie lwa zagryzającego liście i skubiącego trawkę. Weganie w tym miejscu wskazują na rozum, którym człowiek został obdarzony. Będąc na szczycie fauny i flory powinniśmy dołożyć wszelkich starań, by egzystencja żywych organizmów charakteryzowała się niezmąconym spokojem do naturalnej śmierci.

Obrazek
Piramida diety wegańskiej


Za weganami stoją ekolodzy

Z badań wynika, że za 18% emisji gazów cieplarnianych do powietrza (metanu, azotu, dwutlenku węgla) odpowiada hodowla zwierząt. Japońscy naukowcy dowiedli, iż wyprodukowanie 1 kilograma mięsa wołowego wiąże się z dostarczeniem większej ilości zanieczyszczeń do środowiska niż podczas dwugodzinnej jazdy samochodem. Do gazów cieplarnianych dochodzi problem ogromnej ilości, bo aż 64 % amoniaku, którego źródłem są produkcje pokarmów mięsnych. Amoniak, czyli winowajca zanieczyszczenia gleb, wód, a także kwaśnych deszczy i dziury ozonowej zatruwa matkę ziemię. Ponadto zwierzęta zjadają ponad 90% soi i 60% kukurydzy.

Karczuje się lasy – płuca kuli ziemskiej, by tworzyć rozległe plantacje paszy dla bydła. 670 milionów ton- tyle ziarna zużywanego jest na wyżywienie hodowli. Gdyby zmniejszyć tę ilość zaledwie o 10 %, wystarczyłoby zboża na wyżywienie ćwierci miliarda ludzi w ciągu trzech lat. Statystyki pozostają bezlitosne. Co roku na mięso i nabiał zabija się blisko 60 miliardów zwierząt! Oszacowano, iż w połowie XXI wieku liczba ta wzrośnie dwukrotnie. Nie trudno się też domyślić, iż liczba toksycznych odpadów powstałych z produkcji i obróbki mięsnych przetworów jest zatrważająca. 13 miliardów ton toksycznych resztek trafia rocznie do ekosystemu.

Jedzenie bez zwierząt

Weganie wyeliminowali zupełnie wszystkie pokarmy pochodzenia zwierzęcego, a więc oprócz mięsa również mleko, nabiał, jajka, a nawet miód. W kulturze wegańskiej uznaje się bowiem, że nie należy w najmniejszym stopniu ingerować w produkty wytwarzane przez zwierzęta na swoje potrzeby.

GŁÓWNE ELEMENTY ŻYWNOŚCI:

1. Kasza, ryż
2. Zboża: pszenica, owies, jęczmień, kukurydza
3. Ziarna i orzechy
4. Warzywa i owoce

BEZMIĘSNE ZAGROŻENIA:

Naukowcy amerykańscy podkreślają, że odpowiednio przemyślana, nawet radykalna dieta wegańska nie niesie za sobą żadnych zagrożeń niezależnie od wieku. Należy tylko zadbać z pełną odpowiedzialnością o dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania związków aktywnych.

Niedomiar w przypadku wegan dotyczy głównie witamin B12 i D oraz wapnia, których nie sposób znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego.

Niedobór wit. B12 objawia się:

depresją,
zanikiem pamięci,
chorobami żołądka,
spadkiem aktywności układu odpornościowego.
Niedobór wit. D:

u dzieci: krzywicą,
u dorosłych: osteomalacją (rozmiękaniem kości);
Niedobór wapnia:

skurczem mięśni,
bólem stawów,
zwolnieniem tętna,
ubytkami w uzębieniu,
zaburzeniami snu,
krwotokami
Skoro produkty roślinne nie są wystarczające dla naszego ustroju, niezbędnym jest wzbogacenie diety, zwłaszcza wegańskiej, w suplementy, w skład których wchodzą witaminy i minerały dostarczane zwykle wraz z pokarmami mięsnymi.

NA POMOC WEGANOM- ALGA

Ponownie odkryta około 40 lat temu, żyjąca miliony lat niewielka alga zawojowała najpierw rynek japoński, w późniejszym czasie amerykański i europejski. Spirulina stała się niezastąpionym hitem wśród produktów przeznaczonych dla osób dbających o zdrowy i aktywny tryb życia. Pokuszę się o stwierdzenie, że jest to najbardziej odżywcza, bogata w związki czynne roślina na świecie. Ta mierząca 0,3 mm spiralna alga pozwoli bez obaw praktykować dietę wegańską zarówno u dorosłych jak i u dzieci.

Obrazek
Tak wyglada Spirulina w naturze - jest to alga morska o spiralnym kształcie.


Skład:

Białko: powszechnie za główne źródło aminokwasów uchodzą oczywiście produkty zwierzęce. Białko wchodzi w skład błon komórkowych w całym organiźmie, dodatkowo bierze czynny udział w syntezie hormonów, enzymów i przeciwciał. Bezsporne jest zatem stwierdzenie: białko organizmowi dostarczać trzeba. Spirulina daje tę niezbędną możliwość, zwłaszcza osobom nietolerującym jedzenia na bazie produktów mięsnych.
Witaminy: spirulina zawiera 20 razy więcej beta-karotenu niż marchew. Bez beta-karotenu nie ma syntezy wit. A. Poza tym wśród bukietu witamin zawartego w spirulinie znaleźć można: witaminy z grupy B, w tym wyżej opisywaną witaminę B12, niacynę, kwas foliowy (szczególnie potrzebny kobietom w ciąży), kwas pantotenowy, biotynę i wit. E (łagodzącą objawy przekwitania).
Makro i mikroelementy: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, selen, chrom, lit, mangan i wiele innych.
Nienasycone kwasy tłuszczowe: niezwykle polecane w celu normalizacji ciśnienia krwi, miażdżycy, schorzeń skóry. Posiadają ogromną wartość odżywczą.

Spirulina – zaskakujące :

moc energii: właściwości odżywcze wzmagają witalność i wydolność organizmu, dodatkowo usprawniając procesy myślowe,
wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,
kontroluje masę ciała: penylanina: związek w spirulinie aktywujący kaskadę reakcji związaną z metabolizmem i redukcją wagi,
działa antywirusowo: przy regularnym spożywaniu Spiruliny znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę, nawet w sezonie jesienno- zimowym,
wzmaga pracę nerek i wątroby,
przedłuża młodość: komplet składników leczniczej algi skutecznie eliminuje skutki szybkiego starzenia komórek organizmu. Codzienne przyswajanie spiruliny pozwolą utrzymać ciało w doskonałej kondycji do najpóźniejszych lat,
spirulina dla dzieci- wiele wegan przelewa na swoje pociechy sposób życia, co napotyka się z licznymi krytycznymi uwagami. Nie ma się czego obawiać. Udowodniono, że spirulinę można włączyć w dietę dzieci już po zakończonym karmieniu piersią! Zawiera białko znacznie cenniejsze od białek zwierzęcych gwarantujące prawidłowy rozwój dziecka.

Sposób użycia:

Spirulina jest produktem ściśle odżywczym, który można zażywać bez ograniczeń przez całe swoje życie. Niekonieczne są nawet przerwy w kuracji. Pożywna alga dostępna jest w formie sproszkowanej lub w kapsułkach.

Obrazek
Spirulina w obrocie handlowym dostepna jest pod postacią tabletek oraz proszku.


Spirulina w proszku:

Opakowanie proszku zawiera od 50- 250 g spiruliny. By dostarczyć organizmowi odpowiednią porcję związków aktywnych zaleca się przyjmowanie 1-3 płaskiej łyżeczki na dobę (5 – 15g proszku).Nie należy raczej przekroczyć tej ilości, gdyż nadmiar substancji wykorzystywanych przez organizm jest tak samo szkodliwa, jak jej niedobór.

Spirulinowe kapsułki/tabletki:

Opakowanie zawiera 600 kapsułek sprasowanej algi, które wystarcza na 1-2 miesięcy kuracji (gdy 1 tabl. to 250mg). Zażywa się od 6-9 tabletek 3 x dziennie przed lub po posiłku.

Przechowuje się w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

Spirulina wzmocni, odżywi i dodatkowo oczyści organizm każdego, zwłaszcza decydującego się na ekstremalną dietę. Radykalni weganie mogą cieszyć się doskonałym zdrowiem do późnej starości, pod warunkiem, że w porę unikną niedoboru któregokolwiek ze składników. Naturalna alga- spirulina umożliwi życie w pełnej zgodzie z przyrodą, bez zakłócania procesów biologicznych w organiźmie. Spirulina posiada właściwości detoksykacyjne w naturalny sposób odtruwając organizm. Spowalnia procesy starzenia. Wpływa korzystnie na jędrność skóry.

http://www.naturalneoczyszczanie.pl/201 ... nie-tylko/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 03 kwi 2018, 19:55 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Zielona herbata jest na pewno zdrowym napojem, ale nie skracajmy sobie naiwnie perspektywy postrzegania zdrowotności różnych napojów. Trudno na tej płaszczyźnie wyrokować co jest zdrowsze, co jest najzdrowsze, a co komu najlepiej służy. Poznawajmy raczej z pokorą zalety pokarmów i napojów, i bądźmy otwarci na wszelkie dobrodziejstwa natury, bo nie wymyślił ich człowiek, zachłanny człowiek, w laboratoriach koncernów farmaceutycznych. Są one dziełem Boga.

Zielona herbata najzdrowszym napojem świata

Zielona herbata jest najzdrowszym napojem na świecie. Jest pełna przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które mają duży wpływ na organizm. Usprawnia funkcje mózgu, utratę tkanki tłuszczowej, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Zielona herbata jest najzdrowszym napojem na świecie. Jest pełna przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które mają duży wpływ na organizm.Usprawnia funkcje mózgu, utratę tkanki tłuszczowej, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i przynosi wiele innych niesamowitych korzyści.

Oto korzyści zdrowotne zielonej herbaty, które zostały potwierdzone w badaniach człowieka.

1. Zawiera różnorodne bioaktywne składniki które mogą poprawić twoje zdrowie.

Substancje te mogą zmniejszyć powstawanie wolnych rodników w organizmie, chronić komórki od uszkodzenia. Wolne rodniki są znane ze swej roli w procesie starzenia się i powstawaniu wszelkiego rodzaju chorób.Zielona herbata ma również niewielkie ilości minerałów,które są ważne dla zdrowia.

2. Zielona herbata usprawnia funkcje mózgu.

Zielona herbata nie tylko utrzymuje cię w "formie"ale też czyni mądrzejszym. Kluczowym składnikiem aktywnym jest kofeina, znany stymulant.Nie zawiera jej tyle kawa, ale wystarczająco dużo,by sprawnie reagować bez powodowania ubocznych skutków "zdenerwowania" jakie związane jest ze zbyt dużą dawką kawowej kofeiny. Kofeina w mózgu blokowanie adenozynę -hamujący neuroprzekaźnik. W ten sposób, zwiększa sprawność neuronów i stężenie neuroprzekaźników dopaminy i noradrenaliny.Kofeina przyczynia się do poprawy różnych aspektów funkcjonowania mózgu, poprawy nastroju, czujności, czasu reakcji i pamięci.

3. Zielona herbata zwiększa spalanie tłuszczu, zwiększa wydolność organizmu.

Jeśli spojrzeć na listę składników w suplementach wspomagających spalanie tłuszczu, zielona herbata będzie wśród nich. Badania kliniczne potwierdziły: zielona herbata zwiększa spalanie tłuszczu i zwiększa tempo przemiany materii.Kofeina, jak wykazano, prowadzi do poprawy sprawności fizycznej przez mobilizowanie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej i udostępnienie ich do użycia w postaci energii.

4. Antoxdanty w zielonej herbacie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Rak jest spowodowany przez niekontrolowany wzrost komórek. Jest jedna z wiodących przyczyn zgonów na świecie. Jest wiadomo że zaburzenia oksydacyjne przyczyniają się do rozwoju raka i że przeciwutleniacze mogą mieć działanie ochronne .
Zielona herbata jest doskonałym źródłem silnych antyoksydantów, więc może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, i wydaje się że tak się dzieje:
Rak piersi: kobiety,które piły zielona herbata wykazują 22% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi,
Rak gruczołu krokowego: badania wykazują, 48% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, u mężczyzn mężczyzn pijących zieloną herbatę.
Rak jelita grubego: badania chińskich kobiet wykazały57% mniejsze ryzyko raka jelita grubego u osób pijących zieloną herbatę.

5. Zielona herbata spowalnia starzenie mózgu, zmniejsza ryzyko Alzheimera i Parkinsona.

Zielona herbata nie tylko może poprawić funkcjonowanie mózgu w krótkim okresie, ale może również chronić twój mózg w starszym wieku. Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną,w ludzi i najczęstszą przyczyną otępienia.Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i powoduje obumieranie dopaminy niezbędnej do produkcji neuronów w mózgu.

6. Zielona herbata zabija bakterie poprawiając higienę jamy ustnej, zmniejszając zagrożenie infekcją.

Zawarte w zielonej herbacie katechiny zielonej herbaty mają dodatkowe skutki biologiczne. Niektóre badania wskazują,że mogą zabić bakterie i hamują rozwój wirusów takich jak wirus grypy, potencjalnie obniżać ryzyko zakażeń.
Badania wskazują,że katechiny zielonej herbaty mogą hamować wzrost mutantów streptococcusa. Konsumpcja zielonych herbat wiąże sięz lepszą ochroną stomatologiczną i zmniejszeniem ryzyka próchnicy. Kolejną zaletą niesamowitej zielonej herbaty... jest zdolność redukcji nieświeżego oddechu.

7. Zielona herbata obniża ryzyko cukrzycy.

Istota tej choroby polega na tym,że pojawia się podwyższony poziom cukru we krwi w wyniku insulino oporności lub niezdolności do produkcji insuliny. Badania pokazują,że zielona herbata może poprawić wrażliwość na insulinę i zmniejszyć poziom cukru we krwi .Badania w Japonii wykazały, 42% mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, u tych, którzy pil zieloną herbatę..

8. Zielona herbata może redukować ryzyko chorób układu krążenia.

Choroby układu krążenia, choroby serca i udaru mózgu, są najczęstszymi przyczynami śmierci na świecie. Badania pokazują,że zielona herbata może poprawić niektóre z głównych czynników ryzyka dla tych chorób.
Dotyczy to cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów . Zielona herbata również znacznie zwiększa zdolności przeciwutleniające krwi, która chroni cząsteczki cholesterolu LDL przed utlenianiem, które jest jedną z przyczyn wywołujących choroby serca. Pijący zieloną herbatę mają do 31% mniejsze ryzyko powstania chorób układu krążenia.

9. Zielona herbata pomaga gubić nadwagę, obniża ryzyko powstawania otyłości.

Biorąc pod uwagę,że zielona herbata może zwiększyć tempo przemiany materii w krótkim okresie czasu, jest oczywiste,że to pomaga stracić nawadze. W kilku badaniach wykazano,że zielona herbata prowadzi do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w obszarze brzucha. Chcąc uzyskać zmniejszenie nadwagi trzeba jednocześnie pamiętać o ograniczeniu spożycia soli.

10. Zielona herbata pomaga żyć dłużej.

Oczywiście wszyscy mamy w końcu umrzeć. To jest nieuniknione. Jednak biorąc pod uwagę,że zielona herbata daje niższe ryzyko chorób układu krążenia i raka, to może pomóc żyć dłużej.
W Japonii w badaniu osób dorosłych które piły dużo zielonej herbaty (5 lub więcej filiżanek dziennie) stwierdzono że były znacznie mniej narażone na śmierć wciągu 11 lat:
Śmierć ze wszystkich przyczyn: 23% niższej u kobiet, 12% niższej u mężczyzn.
Śmierć na choroby serca: 31% niższej u kobiet, 22% niższej u mężczyzn.
Śmierć na udar mózgu: 42% niższej u kobiet, 35% niższej u mężczyzn.
Jak o wszystkich informacji zachwalających dobrodziejstwa produktów tak i do tych należy podejść z pewną rezerwą. Ale kto lubi i pija zieloną herbatę , tego o jej dobrodziejstwach przekonywać nie trzeba.

https://www.salon24.pl/u/baczewski/8562 ... jem-swiata


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 04 kwi 2018, 17:14 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30736
Nawyki żywieniowe a zdrowie - Bogdan Skrzęta - 14.12.2017



Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
 cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Nasi przyjaciele: Strony Patriotyczne
Linki pozycjonujące: Fenster aus Polen / Schüco Fenster / Drutex Fenster / Fenster Preise / Haustüren /