Polskie-Forum.pl


Wolne i niezależne forum dyskusyjne / opinie polityczne / aktywność obywatelska / patriotyzm / Polska / wolna dyskusja


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 05 kwi 2018, 18:16 
Online
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30800
Jakość odżywiania a zdrowie serca - Bogdan Skrzęta - 14.12.2017



Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 06 kwi 2018, 15:50 
Online
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30800
Niezrównane potencjały fitoplanktonów - Bogdan Skrzęta - 14.12.2017



Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 09 kwi 2018, 22:08 
Online
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30800
Reishi – remedium na nowotwory, stres, starość, słabą odporność, a być może nawet AIDS

autor Anna data 7 LISTOPADA 2017 in ZDROWA DIETA

Obrazek

Setki, a nawet tysiące lat temu, kiedy nie istniała medycyna konwencjonalna, choroby leczono naturalnymi metodami. Jedne były bardziej skuteczne, inne mniej, niektóre cieszyły się takim powodzeniem, że przenoszono je nawet z jednych kontynentów na inne, z mniej rozwiniętych kultur do bardziej i na odwrót. W Azji, w której medycyna naturalna jest najstarsza i najbardziej rozwinięta, do dziś szanuje się jej dorobek. Rośliny wykorzystywane w medycynie naturalnej cechujące się wysoką skutecznością są poddawane licznym badaniom, które w naukowy sposób podważają lub potwierdzają ich lecznicze działanie. Tak działo się też z bohaterem tego artykułu, czyli Reishi.

GENEZA POPULARNOŚCI „CESARSKIEGO GRZYBA”

Według niektórych źródeł tradycja stosowania Reishi sięga 4 tysięcy lat p.n.e. Wzmianki o tym niezwykłym grzybie pojawiły się już w Kanonie Medycyny Chińskiej Żółtego Cesarza – leksykonie zawierającym wszystkie cenne, zebrane dotychczas informacje z wielu dziedzin życia, w tym: etiologii, psychologii i profilaktyki chorób. Huang Di – Żółty Cesarz panował w III w. p.n.e., a jego leksykon uważa się za najważniejsze dzieło dotyczące taoizmu i chińskiej medycyny naturalnej.

Reishi znalazło się w tym zestawieniu ze względu na swoje niezwykłe, uzdrawiające właściwości. Po podaniu grzybka Reishi zaobserwowano zaskakująco dobre działanie na chorych, którzy będąc już w beznadziejnym stanie, powracali do zdrowia w bardzo szybkim tempie. Reishi stosowano tylko w przypadkach, gdy nic innego nie pomagało lub w celu przedłużenia życia. Stąd pochodzą jego inne nazwy: „dar Bogów” i „grzybek Nieśmiertelności”. Kolejna – „grzyb cesarski” wzięła się od tego, że Resihi było tak rzadko spotykane, że mógł je stosować jedynie Cesarz, jego rodzina, najważniejsze osoby na cesarskim dworze, bardzo zamożni kupcy i wyżsi rangą duchowni. Jeżeli ktokolwiek znalazł Reishi miał obowiązek doniesienia go pod karą śmierci na dwór cesarski. Współcześnie prowadzone są liczne badania, które potwierdzają jego korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Ponadto w Chinach od kilkudziesięciu lat prowadzi się hodowlę Reishi, która gwarantuje pełne zachowanie jego wszystkich właściwości. Trzeba bowiem wiedzieć, że przez setki lat medycznego użytkowania niemal całkowicie wytrzebiono naturalnie występujące Reishi.

UNIKALNE SUBSTANCJE ODŻYWCZE

Ganoderma lucidum zawiera kilkaset substancji aktywnych, które ze sobą współdziałają i zaklada się, że to ich bogactwo oraz współdziałanie odpowiadają za silne działanie lecznicze. Do najbardziej istotnych substancji odżywczych grzybów Reishi zalicza się witaminy, minerały, aminokwasy, polisacharydy i nukleozydy oraz najważniejszy – german. Organiczny german to pierwiastek o właściwościach przeciwutleniających, posiadający właściwości odtruwające i chroniący organizm przed przedwczesnym starzeniem się, chorobami nowotworowymi (np. białaczką), cukrzycą (obniża poziom glukozy we krwi), chorobami układu krążenia, jaskrą, zaćmą oraz astmą. Za najbardziej aktywną farmakologicznie część Reishi uznaje się ich zarodniki, które działają 75 razy mocniej niż sam owocnik. Zarodniki zawierają aminokwasy, proteiny i kwas ganodermowy wykazujący silne właściwości detoksykujące, uspokajające oraz chroniące wątrobę. Kapsułki z ekstraktem z zarodników możecie kupić klikając w ten link http://sklep.auraherbals.pl/p1553,reish ... k-60g.html

DZIAŁANIE REISHI

Najbardziej znane i interesujące działanie Reishi to zapobieganie chorobom nowotworowym oraz niszczenie istniejących już komórek nowotworowych. Wszystko za sprawą wspomnianego wcześniej bogactwa składników odżywczych oraz zawartości germanu. Pierwiastek ten występuje w większości roślin wykazujących działanie antynowotworowe, a także cechuje się wzmocnieniem układu odpornościowego. Ponadto Reishi zawdzięcza swoje przeciwnowotworowe działanie polisacharydom. Zarówno one jak i german silnie stymulują układ immunologiczny w wyniku czego wzrasta odporność na choroby, infekcje oraz nowotwory. Znajduje także zastosowanie w dietach regeneracyjnych jako jeden z najsilniej działających toników układu immunologicznego. Paul Pitchford w swojej książce „Odżywianie dla zdrowia” pisze: „Chiński grzyb Ganoderma (ling zhi) uważa się za najbardziej wzmacniający odporność oraz silnie przeciwdziałający powstawaniu guzów i nowotworów.”

WŁAŚCIWOŚCI REISHI

wzmacnia odporność
działa przeciwutleniająco,
niszczy wolne rodniki,
obniża ciśnienia krwi,
oczyszcza organizmu z toksyn,
tonizuhr układu nerwowy,
uspokoja, wycisza i przywraca energię
poprawia pamięć i koncentrację,
zmniejsza nadpobudliwość i bezsenność,
poprawia nastrój,
przywraca chęć do życia,
chroni przed cukrzycą, jaskrą i depresją
zapobiega chorobom nowotworowym oraz chorobom układu krążenia,
usprawnienia układ trawienny,
chroni i regeneruje wątrobę oraz trzustkę,
obniża masę ciała,
wspomaga leczenie chorób nowotworowych oraz AIDS.

BADANIA NAD GANODERMA LUCIDUM

Aktualnie istnieją setki badań mających na celu potwierdzenie przeciwnowotworowych właściwości Reishi oraz poprawiających odporność organizmu. Narodowa Biblioteka Medycyny USA zgromadziła aż 800 opracowań, które jednoznacznie potwierdzają właściwości lecznicze Ling Zhi. Dzięki tym badaniom Reishi zostało włączone do terapii przeciwnowotworowej w wielu krajach. W Chinach Reishi zostało oficjalnie zatwierdzone jako lek i znajduje się na urzędowej liście leków, a w Japonii oraz Australii figuruje na liście substancji wspomagających leczenie chorób nowotworowych oraz AIDS.

Chociaż medycyna naturalna może budzić duże wątpliwości, to wyniki tak wielu badań nie mogą zostać zignorowane. Reishi nie bez powodu znajduje się według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej na 1 miejscu wśród naturalnych substancji leczniczych. Nie bez znaczenia jest też fakt, że jego działanie zaczynają doceniać i akceptować państwa spoza kontynentu azjatyckiego. Być może wkrótce okaże się, że to długo wyczekiwane antidotum na choroby nowotworowe, AIDS, coraz słabszą odporność oraz wyniszczający stres.

http://www.naturalneoczyszczanie.pl/201 ... awet-aids/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 09 maja 2018, 12:25 
Online
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30800
Superfood - żywność o niezwykłych wartościach odżywczych

Obrazek

Superfood to nie tylko egzotyczne nasiona chia czy jagody goji. Są to polskie produkty takie jak dynia, jarmuż, siemię lniane, żurawina czy kasza jaglana.

Co to jest superfood?

Superfood to termin określający żywność pochodzenia naturalnego, o szczególnych walorach odżywczych, korzystnie wpływającą na organizm człowieka. Pojawił się po raz pierwszy w artykułach na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych i szybko stał się hasłem nośnym marketingowo, zwłaszcza w branży spożywczej. Według niektórych te produkty spożywcze, spożywane w wersji nieprzetworzonej, mają cudowne właściwości: dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3, oraz posiadają właściwości lecznicze.

Obrazek

Lista superfoods

Trudno stworzyć jedną listę superfoods. Jest ona różna w zależności od kraju oraz aktualnie obowiązującej mody. Bowiem o ile przez wiele lat wśród bomb witaminowych królowały nasiona chia i jagody goji, o tyle w 2017 roku na absolutnym topie była cibora jadalna, czyli orzechy tygrysie (migdały ziemne) i matcha - odmiana zielonej herbaty . Natomiast w 2018 roku króluje bezglutenowa mąka z manioku oraz... grzyby jako antyoksydanty, co kompletnie wywraca do góry nogami teorię, że grzyby są odżywczo bezwartościowe i jemy je tylko dla walorów smakowych.

Obrazek

Polskie superfoods

Zachwyceni zagranicznymi modnymi, ale i bardzo drogimi produktami, zapominamy, że w Polsce mamy wiele roślin, którymi żywimy się od lat, a które z powodzeniem możemy zaliczyć do grupy superfoods. Są tanie, smaczne, nieprzetworzone, możemy je kupić w pierwszym lepszym warzywniaku czy na bazarze, albo wyhodować sami na działce lub w ogrodzie. Oto niektóre z nich.

Obrazek

Aronia

Jest świetnym źródłem witamin (C, B, E, P i prowitaminy A), składników mineralnych (molibdenu, manganu, miedzi, boru, kobaltu oraz jodu) i związków o charakterze antyoksydacyjnym. To najbogatsze źródło polifenoli spośród wszystkich owoców jagodowych. Znajdziemy ich tu około dziesięć razy więcej niż w truskawkach. Zapobiega rozwojowi stanów zapalnych, infekcji, chorobom metabolicznym, nowotworom. Sprzyja również podnoszeniu ogólnej odporności.

Obrazek

Brokuł

Tylko 60 gram brokułu zapewnia całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a 80 gram to dzienna dawka witaminy K1. Brokuły to bogate źródło białka, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego oraz błonnika pokarmowego, a także witamin A, B6 oraz folianu. Zawiera również antyoksydanty, w tym luteinę. Brokuł to także mangan, potas, fosfor, magnez, wapno, selen, cynk i żelazo. Ta cudowna roślina zawiera też tryptofan, dzięki któremu ciało produkuje serotoninę – hormon szczęścia.

Obrazek

Chrzan

Zawiera składniki mineralne- potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarkę, fosfor, a także błonnik oraz witaminy, głównie A, B, B1, B2, C, E. Jest warzywem mało kalorycznym, w 100g ma tylko 70 kalorii. Chrzan ma dużą zawartość witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu. Ponadto jest lekarstwem na wiele rozmaitych dolegliwości.

Obrazek

Czosnek

Stanowi naturalny antybiotyk, który zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Jest źródłem cennych flawonoidów, flawonów, witamin z grupy B, związków śluzowych i soli mineralnych, selenu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Z kolei liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C. Stymuluje układ odpornościowy, dlatego jest znany również ze swoich właściwości antynowotworowych. Regularne spożywanie czosnku pomaga na wiele dolegliwości, nawet takie jak bóle głowy. Oprócz tego czosnek obniża ciśnienie krwi i powoduje, że spada cholesterol.

Obrazek

Dynia

Zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność. Szklanka dyniowego purée dostarcza 10 mg witaminy C i pokrywa siedmiokrotnie zapotrzebowanie na witaminę A. Ma sporo błonnika (7 g na szklankę) i karotenoidów, chroniących przed chorobami serca, nowotworami i chorobami oczu. Zawiera też magnez, wapń i potas. Pestki dyni są bogate w cynk – w garści (16 g) zawierają go 2,5 mg. Dostarczają też fitosteroli, które ograniczają wchłanianie cholesterolu z pożywienia.

Obrazek

Jagody

Podobnie jak aronia, są one bogatym źródłem antocyjanów, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu. Od wielu lat uznaje się je za skuteczny lek na biegunki i inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Mają właściwości bakteriobójcze, zapobiegają infekcjom układu moczowego, chronią przed nowotworami. Są doskonałym źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B, PP oraz selenu, cynku i miedzi.

Obrazek

Jarmuż

Ta roślina to skarbnica wartości odżywczych. Jest bogata w białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez. Silne przeciwutleniacze, takie jak chlorofil, luteina czy sulforafan. Zawartość sulforafanu daje jarmużowi działanie ochronne przeciw nowotworowi prostaty, płuc, czy jelita grubego. Szklanka jarmużu zaspokaja 90% zapotrzebowania na witaminę C, 100% – na witaminę A i 450-600% – na witaminę K. Zawiera też witaminy E oraz z grupy B.

Obrazek

Kapusta kiszona

Zwiększa odporność, oczyszcza organizm z toksyn, a bakterie z rodziny Lactobacillus, które powstają w procesie kiszenia, poprawiają florę bakteryjną przewodu pokarmowego regulując tym samym trawienie. Zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C oraz wit. z grupy B, czy takie pierwiastki jak mangan, potas, fosfor, czy żelazo. Szereg badań potwierdza korzystny wpływ kiszonek na zdrowie. Kapusta kiszona ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz regenerujące organizm.

Obrazek

Kasza jaglana

Bogata jest w beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę. Zawiera sporo krzemu, który jest niezbędny dla zdrowej skóry, włosów i paznokci, a także zapobiega zmianom miażdżycowym. Dostarcza białka i węglowodanów złożonych. Warto wiedzieć, że kasza jaglana nie zawiera glutenu. Jest optymalnym pożywieniem podczas infekcji – jest lekko strawna, dostarcza wielu składników odżywczych, a do tego usuwa nadmiar śluzu z górnych dróg oddechowych.

Obrazek

Natka pietruszki

Już jedna łyżka natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nie tylko wzmacnia ona odporność, ale też wspomaga wchłanianie żelaza, w które natka również obfituje (5 mg/100g). To sprawia, że natka jest niezbędnym składnikiem diety osób borykających się z anemią. Zawiera też sporo beta-karotenu, witaminy z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, błonnika (40 g/100 g). Dzięki flawonoidom i chlorofilowi ma silne działanie antyoksydacyjne.

Obrazek

Orzechy włoskie

Mają najwięcej kwasów omega-3 – wystarczą zaledwie 3 sztuki, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Są bogate w białko (4 g w 7 orzechach), błonnik, kwas foliowy, magnez i fosfor. Dostarczają antyoksydantów: selenu, polifenoli i witaminy E. W porównaniu z innymi orzechami wykazują najwyższą zdolność antyutleniającą. Zawierają argininę, aminokwas chroniący przed zakrzepami. Mimo wysokiej zawartości tłuszczu i kaloryczności nie tuczą.

Obrazek

Pigwa

Ma zdolność podnoszenia odporności oraz łagodzenia zaburzeń pracy przewodu pokarmowego - biegunek, wzdęć, wymiotów. Spożycie pigwy pobudza apetyt, dostarcza dużej ilości składników mineralnych, witamin i antyoksydantów. Pigwa jest też pomocna w leczeniu zbyt dużego napięcia mięśniowego u małych dzieci.

Obrazek

Pokrzywa

Wykazuje działanie oczyszczające, wzmacniające odporność i obniżające poziom cukru we krwi. W liściach tej rośliny znajdziemy białko, żelazo, magnez, potas, mangan, wapń, chlorofil, histaminę, witaminy A,B C, beta karoten i inne pierwiastki śladowe. Jest bogata w chlorofil, kwasy organiczne i sole mineralne. Zawiera wiele substancji czynnych, które działają oczyszczająco, wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, łagodzą stany zapalne organizmu, zwiększają odporność oraz pobudzają pracę układu moczowego.

Obrazek

Porzeczka

Jest niezwykle bogata w witaminę C – 100 g owoców czarnej porzeczki dostarcza jej cztery razy więcej, niż wynosi norma dla dorosłych. Dodatkowo to znakomite źródło witaminy P, która ułatwia przyswajanie witaminy C, a także witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego. Znajdziemy w niej też sole mineralne, m.in. potas, żelazo, wapń i magnez, rzadkie mikroelementy (mangan, bor i jod) oraz cenne kwasy organiczne. Czarna porzeczka oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie wątroby i nerek, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Obrazek

Rokitnik

Posiada wysoką zawartość flawonoidów, witamin A, C i K, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia odporność, leczy choroby układu oddechowego, a także problemy skórne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, działa antyrakowo. Kwasy Omega zawarte w rokitniku sprzyjają koncentracji i wspomagają pamięć. Zawiera również kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży.

Obrazek

Siemię lniane

To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które śmiało może konkurować pod tym względem z nasionami chia. Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ma też sporo błonnika (3 g w łyżce). Siemię jest najbogatszym źródłem lignanów, dzięki którym dobroczynnie wpływa na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym. Nasiona lnu obniżają poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Dostarczają też sporo wapnia – 400 mg na szklankę. Kisiel z siemienia lnianego działa osłaniająco na gardło, dlatego ma zbawienne działanie podczas infekcji.

Obrazek

Seler

Składem przypomina azjatycki żeń-szeń. Liście i korzeń tej rośliny zawierają niemal 2 razy więcej kwasu askorbinowego niż cytryna. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, wit. E, A oraz minerały - potas, wapń, cynk, fosfor i magnez. Umieszczenie selera w diecie chroni układ nerwowy i moczowy, usprawnia trawienie, a także wzmacnia odporność. Warzywo to jest ponadto popularnym składnikiem diet redukcyjnych i oczyszczających. Poprawia także potencję, poprawia stan skóry i… leczy kaca.

Obrazek

Soczewica

Jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Spożywana regularnie chroni nas przed miażdżycą i nowotworami, a także stymuluje produkcję kolagenu. Soczewica nie zawiera tłuszczów, a pełno w niej błonnika, który wspiera obniżanie poziomu złego cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca i układu krążenia. Zawiera także żelazo.

Obrazek

Żurawina

Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu skutecznie zwalcza choroby układu moczowego, pokarmowego, stany zapalne dziąseł. Żurawina zawiera witaminę C, beta-karoten, a także polifenole i flawonoidy. Związki te przeciwdziałają chorobom serca, redukując poziom złego cholesterolu, a podnosząc poziom dobrego oraz zapobiegając stwardnieniu tętnic. Zawarty w żurawinie polifelnol – kwas elagowy może powodować destrukcję komórek nowotworowych i eliminować substancje kancerogenne z organizmu.

https://www.salon24.pl/u/zdrowie/864974 ... odzywczych


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 14 cze 2018, 19:45 
Online
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30800
10 niesamowitych korzyści Chlorofilu

Paulina Ostaszewska

Wpływ chlorofilu na zdrowie

Chyba każdy z nas mógł słyszeć informację o tym, że warzywa, szczególnie zielone dają nam masę odżywczych składników. Są one pod wieloma względami doskonałą żywieniową propozycją i mają wiele właściwości zdrowotnych. Chlorofil to zielony barwnik, który odgrywać będzie kluczową rolę w fotosyntezie.

Badania pokazują, że chlorofil bierze udział w poprawie naszego zdrowia.

1. Pomaga kontrolować głód i pragnienie

Według nie tak dawno prowadzonych badań można oczekiwać, że chlorofil jest takim związkiem, który odpowiada za tłumienie głodu. Kobiety z umiarkowaną nadwagą otrzymywały dwa testowe posiłki z chlorofilem i jeden bez. Okazało się, że głód był mniejszy po posiłkach, w których znajdował się chlorofil.

2. Kontrola zapachu ciała

Chlorofil jest dobry dla organizmu od wewnątrz. Nazywany antyperspirantem dla ciała niszczy brzydki zapach potu, zapach z ust oraz wydzielin kałowych.

3. Właściwości leczące rany

Chlorofil to również środek, który ułatwia nam proces gojenia i mamy wiedzę o tym od 100 lat. Chlorofil jako spray ma być tym środkiem, który przyspieszy gojenie się ran.

4. Wspiera oczyszczanie organizmu

Zanieczyszczenia środowiskowe między innymi takie jak metale toksyczne szybko mogą zniszczyć zdrowie. Natomiast chlorofil będzie ściągał te toksyczne składniki i następnie odpowiadał za usuwanie ich z organizmu.

Czym jest chlorofil?

5. Chroni DNA

Można oczekiwać, że smażone potrawy są nie tylko szkodliwe dla talii ale mają również substancje chemiczne i niszczyć mogą nasze DNA. Dlatego właśnie przyjęcie większej ilości chlorofilu będzie dalej sprawiać, że nasz organizm nie będzie miał uszkodzonego DNA.

6. Super, silny przeciwutleniacz

Chlorofil to składnik, który ma działanie odżywcze i silnie antyoksydacyjne. Nazywany super jedzeniem może chronić organizm przed wolnymi rodnikami.

7. Obiecujący potencjał w leczeniu raka

Badania pokazały, że chlorofil leczy raka, i dlatego można mówić o pewnym podekscytowaniu potencjałem jaki może się z chlorofilem wiązać. udało się również pokazać, że pobudza aktywność enzymów wątrobowych.

8. Skuteczny przeciwko Candida albicans

Problem zakażenia grzybami Candida jest dość poważny, dlatego przyjmowanie chlorofilu będzie szansą na walkę z tym problemem i powinno się dać do pokonać.

9. Łagodzi zaczerwienienie i obrzęk

Tradycyjna medycyna zakłada, że zielone na infekcję są zawsze bardzo dobrym wyborem. Z nowoczesnych rozwiązań, które mają ograniczoną skuteczność a także listę skutków ubocznych właśnie najlepszą opcją będą zielone liście.

10. Skuteczny w Anemii

Chlorofil występujący w zmodyfikowanej postaci chlorofiliny będzie skutecznym środkiem w leczeniu niedokrwistości. Przez wymianę żelaza magnezu będzie można oczekiwać, że dotrze do organizmu biologiczna postać żelaza i dzięki temu organizm będzie mógł te składniki wykorzystać.

http://chlorofilwplynie.pl/niezwykle-wl ... ofilu.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jeść i gdzie szukać zdrowego pożywienia?
PostNapisane: 28 cze 2018, 20:59 
Online
Moderator

Dołączył(a): 13 lip 2009, 09:25
Posty: 30800
Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

Obrazek

Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego i uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo wydajne. Dość szybko ludzie docenili ich walory smakowe, poznali ich wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze.

Jak wspomniano powyżej historia tego owocu sięga czasów starożytnych. Lukullus, jeden z wodzów armii starożytnego Rzymu w I wieku naszej ery przywiózł z jednej z wypraw, do Rzymu drzewko czereśniowe. Czereśnie bardzo szybko zadomowiły się w Cesarstwie Rzymskim. Od momentu pojawienia się tego owocu, wyhodowano wiele nowych odmian, które modyfikuje się do dnia dzisiejszego wszędzie tam, gdzie czereśnie rosną - a należy wiedzieć, że drzewa czereśni można spotkać od Azji Mniejszej aż po Norwegię.

Czereśnie - właściwości odżywcze i lecznicze

Czereśnie posiadają wiele wartości odżywczych. Systematyczne ich jedzenie sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i wyraźnie młodsza. Mają więcej jodu, a także potasu, magnezu i błonnika pokarmowego niż powszechnie uważane za zdrowsze wiśnie. Zawierają też pewne ilości witamin A, C i z grupy B, a także flawonoidy. Czereśnie neutralizują działanie wolnych rodników i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane są osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec - jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi. Owoce te, podobnie jak ich kuzynki wiśnie są zasadotwórcze. Odkwaszają organizm, doprowadzając zakwaszony organizm do równowagi kwasowo zasadowej. Potas przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dlatego te owoce korzystnie wpływają na układ krążenia oraz nerki. Czereśni nie powinno się nigdy popijać wodą, bo można doprowadzić do biegunki. Należy także wystrzegać się od jedzenia ich tuż przed posiłkiem, a w szczególności, gdy mamy ochotę na danie mięsne, gdyż czereśnia utrudnia strawienie takiego posiłku. Za to śmiało można je jeść między posiłkami, lub nawet zjedzenie czereśni zamiast posiłku, gdyż są sycące i nietuczące. Surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku. Z tego powodu dla osób z chorobą wrzodową lub wrażliwym przewodem pokarmowym bezpieczniejsze będą owoce krótko lekko gotowane. Zachowają sporo wartości odżywczych, a chory żołądek znacznie lepiej poradzi sobie z ich strawieniem. Czereśnie spożywane są głównie na surowo jako deser, ale stanowią również surowiec na kompoty, konfitury, galaretki.

Kalorie i wartości odżywcze czereśni

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 63 kcal / 264 kJ
Białko 1,06 g
Tłuszcz ogółem 0,20 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,038 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,047 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,052 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,026 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,026 g
Węglowodany 16,01 g
Błonnik pokarmowy 2,1 g
Witamina A 64 I.U.
Witamina D 0 µg
Witamina E 0,07 mg
Witamina K1 2,1 µg
Witamina C 7 mg
Witamina B1 0,027 mg
Witamina B2 0,033 mg
Witamina B3 (PP) 0,154 mg
Witamina B6 0,049 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 4 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 0,199 mg
Wapń 13 mg
Żelazo 0,36 mg
Magnez 11 mg
Fosfor 21 mg
Potas 222 mg
Sód 0 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,06 mg
Mangan 0,07 mg
Selen 0 µg
Fluor 2 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 12 mg


Ciekawostki o czereśni

→ Owoce pojawiają się z końcem maja i można cieszyć się nimi do połowy lipca
→ Z jednego drzewa można uzyskać nawet do 300 kg owoców
→ Drewno uzyskiwane z drzewa czereśni jest wysoko cenione jako materiał do wyrobu mebli
→ Czereśnia nazywana jest też ptasią wiśnią i trześnią. Ptasia dlatego, że oprócz człowieka za czereśniami przepadają szpaki, wróble i inne ptaki
→ Owoce w zależności od odmiany są koloru czerwonego, czarnego lub żółtego
→ Polskie słowo "czereśnia" pochodzi od nazwy oryginalnej łacińskiej "cerasus". W języku akadyjskim, używanym w starożytnej Mezopotamii "karsu" znaczyła czereśnia - stąd grecka nazwa "kerasos", a za nią łacińskie "cerasus"
→ Czereśnia w języku angielskim to Sweet cherry, w języku francuskim - Cerise, w języku niemieckim - Süßkirsche, w języku hiszpańskim - Cereza
→ Najwięksi producenci czereśni to: Turcja, Stany Zjednoczone, Iran, Włochy, Hiszpania i Chile
→ Najgrubsza czereśnia w Polsce (na terenie Lasów Państwowych) rośnie w Myscowej i ma 356 cm obwodu i 22 metry wysokości

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne ... ywcze.html


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Nasi przyjaciele: Strony Patriotyczne
Linki pozycjonujące: Fenster aus Polen / Schüco Fenster / Drutex Fenster / Fenster Preise / Haustüren /